Müller Cecília

Müller Cecília: 52 elhunytnál nem találtak semmilyen társbetegséget

Ország

Azoknál lehetnek súlyosabb későbbi szövődmények, akik nagyon súlyos válfaján estek át a koronavírusnak – hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról is beszélt, a koronavírus miatt elhunytak közül 52 főnél nem találtak társbetegséget a Covid-19 mellett.

A szerdai online tájékoztatón Müller Cecília közölte, az előző napon 816 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírust, ezzel 33 114 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 24 beteg – közülük tizenheten hetven év felettiek – így a járvány áldozatainak száma 877 főre emelkedett, 9149-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 23 088 fő, 656 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 41-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos beszámolt róla, hogy

a meghaltak életkora 21 és 89 év között volt.

A 21 éves súlyos agyvérzésben szenvedett, nála csak a laborvizsgálat igazolta a koronavírus-pozitivitást, valószínűleg nem ez volt a halál oka. Közölte, a meghaltak alapbetegsége kétharmaduknál szív- és érrendszeri, egyharmaduknál pedig anyagcsere-betegség volt. Hozzátette, a járvány kezdete óta 781 023 mintavétel történt.

21 éves áldozata is volt a járványnak tegnap, újabb rekordot döntött az elhunytak száma Magyarországon

A járvány második hulláma zajlik

– jelentette ki Müller Cecília.

A tisztifőorvos közölte:

az egész pandémia alatt az egy hétre vetített legtöbb meghalt áprilisban volt, amikor 90 fő veszítette életét 7 nap leforgása alatt.

Szavai szerint a 39. héttől kezdve tapasztalható enyhe emelkedés a mortalitásban, a 39. héten 65, a 40.-en 76 fő halt meg.

A meghaltak átlagéletkora a pandémia kezdete óta 76,4 év, ám a 40. héten már csak 72,7 volt, ami azt mutatja, hogy az elhalálozottak életkora valamelyest csökken.

70 év felett a nők, alatta inkább a férfiak halálozási aránya magasabb.

A koronavírus miatt meghaltak közül 52 főnél nem találtak társbetegséget a Covid-19 mellett.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy más európai országokhoz képest nálunk nem érzékelhető többlethalálozás. Nyáron – júliusban – még volt egy rövid időszak, amikor több halott volt a vártnál, de ennek oka nagy valószínűséggel a hőhullám volt.

Újságírói kérdésre elhangzott:

– A járványügyi adatok nem indokolják, hogy újabb tesztelő laborokat vonjanak be. Kedden is kijelöltek két új labort.

– Egyre több az információ a koronavírus jellemzőiről, a tünetek megmaradásáról. A szakemberek folyamatos kapcsolatban vannak, megosztják a tapasztalataikat. Egyelőre megfigyelés, tehát nem megerősített tudományos tény, de úgy tűnik, a súlyosabb fertőzésen átesett személyeknél hosszabb távú hatások tapasztalhatók. Még sok vizsgálatra, kutatásra van szükség. A jelenlegi adatok szerint a súlyos betegeknél 10 százalékban fáradtság, gyengeségérzet és elnyúló gyógyulási szakasz jellemző.

(MTI)