Hogyan kommunikáljunk párkapcsolatban?

Ország

Minden tőlünk telhetőt megteszünk, időnként mégis előfordul, hogy úgy érezzük, hogy nem értjük a párunkat. Halljuk a szavait, de mégsem jut el a tudatunkig, hogy mit is szeretne mondani nekünk. Figyeljük őt, de nem látjuk, hogy mit is akar tudatni velünk. Pedig a megfelelő kommunikációnak minden emberi kapcsolatunk alapjának kellene lennie. A párkapcsolatunkban pedig különösen lényeges szerepe van; hiszen információátadáson túl fontos kapcsolódási pontot is jelent kettőnk között. Megtanít minket a szavak mögé látni, egy-egy lesütött pillantásból vagy apró mozdulatból lényeges következtetéseket levonni. De mit tegyünk, hogy a kommunikáció a lehető legjobban működjön kettőnk közt? Erről szól a cikk.

MEGFELELŐ KOMMUNIKÁCIÓS STÍLUS

A kommunikációs stílusunk elérő lehet a párunkétól, ami önmagában nem jelent problémát. A gondot az okozza, ha ezt a különbséget nem ismerjük fel időben és csak annyit veszünk mindebből észre, hogy nem értjük a másikat és nem tudunk olyan bizalmai kapcsolatot kiépíteni vele, mint amilyet szeretnénk. Mit tehetünk mégis ilyen esetekben? Figyeljük a párunkat és elemezzük a reakcióit különböző szituációkban, mert ez majd segít nekünk abban, hogy felismerjük, hogy milyen szeretetnyelven próbál kommunikálni velünk.

ŐSZINTESÉG

Ahhoz, hogy jól működjön a kapcsolatunk, elengedhetetlen, hogy őszintén fejezzük ki az érzéseinket és próbáljunk meg minél nyitottabbak lenni a másikkal. Nem kell feltétlenül minden kérdésben egyetértenünk egymással, de fontos, hogy tisztelettel, szeretettel és nyíltan tudjuk megvitatni a másikkal az esetleges nézeteltéréseinket.

JELEN LENNI

A kommunikáció fejlesztése nagyon lényeges, ugyanakkor ennél is fontosabb, hogy valóban jelen legyünk magában a párkapcsolatban és megéljük annak minden pillanatát. Fordítsuk a teljes figyelmünket a párunkra, amikor vele vagyunk. Továbbá törekedjünk arra, hogy mindenképp minőségi legyen az az idő, amit egymással töltünk.

ELENEGEDÉS

Előfordul, hogy ugyanazokat a köröket futjuk minden egyes vitánk alkalmával. Kiakadunk lényegtelen apróságokon, felemeljük a hangunkat vagy régebbi sérelmeinket vetjük a párunk szemére újra és újra. Fontos, hogy megtörjük ezeket a mintázatokat, hiszen ezek a viták nem építik, hanem csak rombolják a párkapcsolatunkat. Törekedjünk rá, hogy mostantól másképp csináljuk: azonnali támadás helyett türelemmel és egy kis humorral próbáljuk meg rendezni a kettőnk közt lévő konfliktusokat. Rosszabb napok mindig lesznek a kapcsolatunkban, de meg kell tanulnunk ezeken továbblépni és a sérelmeinket elengedni. 

ÚJRAKEZDÉS

Bármennyire is törekszünk arra, hogy megfelelően kommunikáljunk egymással, időnként elkerülhetetlenek a viták kettőnk között. De ha képesek vagyunk rá, hogy ezeket a lehető legobjektívebben kezeljük és a kapcsolatunk rombolása helyett annak újraépítésre használjuk, ezek a konfliktusok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az újrakezdés egy boldogabb közös jövőt hozzon számunkra.

Hozzánk illő párt találni nehéz feladat, megtanulni megfelelően kommunikálni vele; még nehezebb. De ha meghallgatjuk a másikat, figyelünk rá, munkát és energiát fektetünk a megértésébe, akkor a lehető legjobb úton vagyunk a boldog párkapcsolat felé. 

Ha szívesen olvasnál még tőlem párkapcsolati a témakörben, látogass el a weboldalamra és olvasd el az Elmúlt a szerelem című cikkemet.

-Péter Eszter, pszichológus-