Hat fiatal művész vehette át a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjat

Ország

Hat fiatal művész, köztük két rendező, három színművész és egy filmrendező vehette át a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában kedden Budapesten.

Az idén Kelemen Kristóf író, dramaturg, rendező, Kis Hajni filmrendező, Pallag Márton, Sodró Eliza és Waskovics Andrea színművész, valamint Szenteczki Zita rendező érdemelte ki az elismerést.

A díjat és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója adta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek – olvasható a Takarékbank MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, a díjjal azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai. A Takarékbank felkérésére színházak, szakmai és érdekképviseleti szervezetek az idén 62 jelöltet állítottak. Közülük választotta ki az öttagú szakmai zsűri – Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, filmügyi kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója – azt a hat fiatal tehetséget, akik elnyerték a “legjobb a legjobbak közt” címet.

A közleményben idézik Vida Józsefet, aki az ünnepségen kiemelte: nem könnyű ez a szakma, mostanában pedig még nehezebb. “Egy láthatatlan ellenség miatt bezárkóztunk, de sok fiatal művész a modern technika vívmányait felhasználva visszacsempészte az életünkbe a kultúrát” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az online jelenlétnek azonban megvannak a maga korlátai: a közönség és a művészek közötti láthatatlan interakciókat az internet nem tudja pótolni.

A színház- és filmművészet még átmenetileg sem létezhet közönség nélkül, a “színházcsinálóknak” állandó, szoros kapcsolatot kell ápolniuk a publikummal – hangsúlyozta Vida József. Mint mondta, évtizedek óta támogatják a tehetséges fiatalokat, de erre a támogatásra most nagyobb szükség van, mint eddig bármikor.

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal jutalmazzák azokat a fiatal, harminc év alatti tehetségeket, akik korosztályukon belül a jók között is a legjobbak.

A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a Takarék Csoport pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja – áll a közleményben.

Mint írják, az idén tizenharmadik alkalommal adták át a Junior Prima Díjat színház- és filmművészet kategóriában, az idei díjazottakkal együtt már 95 fiatal magyar művész kapta meg az elismerést.