Ez a kormány álláspontja Szijjártó jachtozgatásával kapcsolatban

Ország

A kormány azt reméli, hogy minden hónap foglalkoztatottsági mutatója eléri az egy évvel korábbit – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón.

A gazdaság-újraindítás és a munkahelyteremtés fontosságát kiemelve arról beszélt: az idei év első felében az Európai Unió minden államában gazdasági visszaesést mutattak ki, de a magyar visszaesés kisebb az uniós átlagnál, és várakozások szerint erősödni fog ez a trend.

Hozzátette: júliusban 4 millió 460 ezren dolgoztak Magyarországon, ez 2600 emberrel több a januárinál, ám néhány tízezerrel elmarad az egy évvel korábbi adattól, ugyanakkor június 15. óta a regisztrált álláskeresők száma folyamatosan csökken.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta:

a gazdaságélénkítésre a kormány 1756 milliárd forintot helyezett ki már, és ennek is köszönhetően a foglalkoztatási adatok terén Magyarország “kifejezetten jól áll”.

Gulyás Gergely közölte: a kormány támogatja, hogy a Millenárison Álmok álmodói címmel kiállítást rendezzenek, az ehhez szükséges forrásokat rendelkezésre bocsátja. A Millenáris a tervek szerint közcélú alapítvány formájában működik tovább – fűzte hozzá.

Megjegyezte: arról is döntöttek, hogy a kormány 2,5 milliárd forintot ad a Magyar Tenisz Szövetségnek a szükséges konszolidáció megkezdésére.

A miniszter kérdésre válaszolva közölte, tudnak arról a szándékról, hogy Szerbia és Észak-Macedónia között kerítés épülhet a migráció visszaszorítására, és ebből is arra következtetnek, hogy mára sokan átveszik azt a magyar megoldást, amit korábban többen elfogadhatatlannak, embertelennek neveztek.

Kiemelte, az Európai Unió csak akkor tudja megvédeni a határait, ha nem engedi be a területére azokat, akiknek nincs joguk a menekültsátuszhoz.

A Miniszterelnökség vezetője a Szijjártó Péter nyaralására vonatkozó kérdésekre válaszolva úgy fogalmazott,

a kormány egyetlen tagjának nyaralása után sem nyomoz, a külgazdasági és külügyminiszter pedig a fehéroroszországi helyzet miatt arra kényszerült, hogy családi nyaralása alatt is folyamatosan dolgozzon.

Gulyás Gergely aláhúzta, biztos abban, hogy Szijjártó Péter a nyaralása alatt is betartott minden jogszabályt, azokra a kérdésekre pedig, hogy kinek a meghívását fogadta el, illetve hol nyaralt, neki kell válaszolnia, ha kíván.

A miniszter közölte, az Európai Unió egyhangúlag hozta meg azt a döntését, amellyel nem ismeri el a fehérorosz választások eredményét. Kiemelte, a Fidesz alapítása óta kiáll a gyülekezési jog alkotmányos formában történő gyakorlása mellett, szemben a mostani ellenzékkel, amely a “2006-os gyalázat” mellett többször korlátozta a gyülekezési jog gyakorlását.

Az erre vonatkozó kérdésre válaszolva hozzátette, Oroszország meghatározó tényező a régióban, ezért az Európai Uniónak partnerként kell tárgyalnia ezekben az ügyekben, “mert ha az erő fog dönteni, akkor az Európai Uniónak nincs hadserege”.

Az M0-s autóút déli szektorának felülvizsgálatával kapcsolatban elmondta, egy a Strabag cég által beépített új saru tört el, amivel kapcsolatban fontosnak tartják a kivitelező felelősségét. “Ilyen, ha külföldi cégekkel dolgozik az ember” – mondta. Közölte, szeptember elsejétől szűkített formában, de három sávban indulhat meg a forgalom az érintett szakaszon.

Soros György Orbán Viktorról tett legutóbbi nyilatkozatáról a miniszter azt mondta: a magyar miniszterelnök egy diktatúra idején küzdött a demokráciáért és a szabadságért, ezért egy önkényuralmi rendszerrel összefüggő vád vele kapcsolatban abszurd. (Soros György egy interjúban azt mondta, a CEU ügyében Orbán Viktor Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök példáját követte.)

Gulyás Gergely szerint “cicaharc” folyik a baloldalon, miközben már megállapodtak a közös indulásról. Mivel Gyurcsány Ferenc tényszerűen a legerősebb ellenzéki párt vezetője, ha a baloldal jutna kormányra, nem lehet, hogy neki ne lenne döntő befolyása – vélte.

A miniszter közölte:

a nyugdíjasoknak a rezsiutalványt a jelenlegi helyzetben nem tudják megígérni,

viszont a nyugdíj-kiegészítés törvényhez kötött.

(MTI)

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft