Az érettségi miatt csendben maradnak a szirénák

Ország

Az érettségi vizsga miatt elmarad a riasztórendszer májusra tervezett tesztelése – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

A Monitoring- és Lakossági Riasztórendszer (MoLaRi) próbája minden hónap első hétfőjén 11 órakor, míg a paksi csökkentett üzemű próba 13 órakor szokott lenni – írták -, a diákok nyugodt vizsgázása érdekében azonban májusban sehol nem szólalnak meg a katasztrófavédelem által üzemeltetett szirénák.

Felidézték: a MoLaRi egy érzékelő és riasztórendszer, amelyet a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében építettek ki. Ha valamelyik veszélyes üzemből meghibásodás vagy baleset miatt a levegőbe veszélyes vegyi anyag kerül, a koncentrációját a telepített mérőszondák mérik, és a rendszer az időjárási körülményeket is figyelembe véve úgynevezett terjedési modellezést végez. A katasztrófavédelem éjjel-nappal működő ügyelete pedig azonnal meg tudja tenni az adott helyzetben szükséges intézkedéseket.

A katasztrófavédelem az érintett ipari üzem környezetében élőket a rendszer hangszóróin keresztül tudja tájékoztatni a szükséges magatartási szabályokról.

A szirénapróba tehát nem a rendszer hibája miatt marad el, hanem az érettségiző diákok érdekében – emelte ki a katasztrófavédelem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük