Megette a tél a Nemzeti Közműveket: lakások tízezreiben maradtak áram és fűtés nélkül az emberek

Ország

Több helyen okozott áramkimaradást a hétvégi télies időjárás.

A Nemzeti Közművek vasárnap kora délután a Facebook-oldalán azt írta: már több mint húszezer háztartásban visszaállították a villamosenergia-szolgáltatást. Azonban egész hétvégén kitart a ködös, párás, zúzmarás időjárás az ország területén, és különösen Békés megyében és Bács-Kiskun megyében Kecskemét, illetve Kiskunfélegyháza környékén több helyszínen okoz újabb vezetékszakadást a hálózatra fagyott jég.

A közép- és nagyfeszültségű hálózaton is előfordulnak rövidebb-hosszabb idejű áramkimaradást okozó hibák, de kollégáik napok óta megerősített létszámmal dolgoznak ezek elhárításán. A szerelők munkáját nehezíti, hogy a vezetékre fagyott dér és zúzmara egyfajta jégpalástot képez és napközben sem olvad el, így a jégréteg vastagodásával fokozódik a vezetékszakadás kockázata

– tették hozzá.

A hiros.hu beszámolója szerint Jakabszállás, Városföld és Kiskertváros környékéről érkeztek bejelentések, miszerint szombaton délelőtt 10 óra után megszakadt az áramszolgáltatás. Igaz, hogy már péntek délutántól kezdődően áramkimaradások jelentkeztek, de szombaton délelőtt 10 órától egész napon át teljes áramszünet volt az említett városrészekben. Több száz család maradt a téli hidegben áram és fűtés nélkül.

Az áramszolgáltatásból kiesett ügyfelek száma 5000 és 8000 ezer között mozgott naponta. Vasárnap a déli órákban 1800 alatt volt az érintett ügyfelek száma. Az üzemzavar főként a településeken kívül, a külterületeken élőknél okozott áramkimaradást.

A rendőrség a honlapján azt írta: Bács-Kiskun megye több településén a rendőröket is kivezényelték. A közrend és a közbiztonság fenntartása, valamint a bűncselekmények megelőzése céljából az áramszolgáltatás visszaállításáig folyamatos a rendőri jelenlét Csólyospáloson, Fülöpjakabon, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán és Tiszaalpáron.