Emelkedik két, 1-es típusú diabétesszel élőket segítő eszköz támogatása

Ország

Emelkedik két, 1-es típusú diabétesszel élőket segítő eszköz támogatása, valamint a jövőben az ilyen gyermekeket nevelő szülők is igénybe vehetik a gyermekek otthongondozási díját és az ápolási díjat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Novák Katalin azt mondta, hogy a két eszközhöz – az inzulinpumpához és a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzorhoz – a gyermekeknek és a nappali tagozatos tanulóknak 98 százalékos, a felnőtteknek 80 százalékos támogatással lehet hozzájutni.

Ezek az eszközök jelenleg a legmodernebb technológiát jelentik, ezért a kormány azt szeretné, hogy Magyarországon minden 1-es típusú diabétesszel élő használhassa ezeket – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette: a szenzort hat hónapra kapják meg az érintettek, azt követően akkor újíthatják meg az alanyi jogú támogatást, ha a vizsgálatok során látszik, hogy használják az eszközt.

Novák Katalin a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt hangsúlyozta: a kormány célja az is, hogy az 1-es típusú diabétesszel élők ugyanolyan feltételekkel vehessenek részt a közétkeztetésben és a köznevelésben, mint egészséges társaik.