Budai Lóránt Jászberény polgármestere

A vállukon vitték Jászberény győztes ellenzéki polgármesterét – rossz napja volt ma a Fidesznek

Ország

Az októberinél – amit a Fidesz megismételtetett – jóval nagyobb ellenzéki győzelem született a jászberényi polgármester-választáson. Budai Lóránt négy hete 14 szavazattal verte a Fideszt, most majdnem 4 ezerrel.

Budai Lóránt 8327, Szabó Tamás (Fidesz-KDNP) 4569, Magyar Levente (független) 257, Dobrosi Péter (Mi Hazánk) 86 szavazatot kapott. A választói névjegyzékben 21 491-en szerepeltek, közülük 13 325-en jelentek meg és 13 321-en adták le szavazatukat, amelyekből 82 szavazat volt érvénytelen.

Budait vállára emelte a nép az ünneplés hevében:

Köszönöm Jászberény!

Közzétette: Budai Lóránt – 2019. november 10., vasárnap

A választás megismétlésére azért volt szükség, mert Szabó Tamás fellebbezést nyújtott be a helyi választási bizottság eredménymegállapító döntése ellen, amely szerint a megválasztott polgármester Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület) lett. A területi választási bizottság az indítványnak helyt adva megállapította, hogy olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek a választópolgárok akaratát és a választás eredményét is befolyásolhatták. E döntés ellen Szabó Tamás és Budai Lóránt is felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, de ezeket a Szegedi Ítélőtábla elutasította.

Budai Lóránt a Facebookon köszönte meg a bizalmat. Az újbóli választáson sokkal többen (62%) mentek el szavazni, mint október 13-án.

Jászberényben azért kellett ismét választást tartani, mert:

. idegenek mentek be a szavazókörökbe,

– a szavazatszámláló bizottsági tagok „kontrollálatlanul mozogtak”,

– a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlások történtek, melyek befolyásolták a választás eredményét.

Szekszárdon minden maradt a régiben

Szekszárdon nem sikerült fordítania a Fidesznek abban a két körzetben, ahol megismételt választást csikartak ki. Hadházy Ákos ezt üzente a kormánypártoknak Facebook-oldalán:

Komló: újra fideszes győzelem, de jóval kisebb arányban

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Polics József kapta a legtöbb szavazatot abban a komlói választókerületben, amelynek egyik szavazókörében meg kellett ismételni az október 13-i voksolást – közölte vasárnap este a város jegyzője az MTI-vel.

Vaskó Ernő elmondta: Polics József 326, míg az ellenzéki pártok támogatását bíró Komló Összeköt Egyesület jelöltje, Ferenczy Tamás 268 szavazatot kapott.

Hozzátette: a településen a megismételt választás nem változtatta meg a polgármester személyét, de a két jelölt közötti különbség a település szintjén a korábbi 118-ról 31 szavazatra csökkent.

Komlón az 5. számú egyéni választókerületének 13. szavazókörében az egyéni választókerületi képviselő-választást is megismételték, de az eredményeket még nem tudta közölni a jegyző.

A szavazókörben azért kellett megismételni a szavazást, mert a Pécsi Ítélőtábla megállapította: október 13-án egy 10-12 fős társaság tagjai jelentős számú választópolgárt kísértek a szavazóhelyiséghez, bementek velük oda, illetve a szavazólap kitöltésének idejére a szavazófülkébe is, és ezt a szavazatszámláló bizottság nem akadályozta meg.