Mengyi Roland Voldemort

Három év börtönre ítélték korrupció miatt Mengyi Roland volt fideszes képviselőt

Ország

Három év börtönre ítélte Mengyi Roland volt fideszes országgyűlési képviselőt bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás kísérlete és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

Mellékbüntetésként Mengyi Rolandot négymillió forint pénzbüntetéssel és hat év közügyektől eltiltással is sújtották.
Az ügynek hét vádlottja van, Mengyi Roland a hatodrendű, vádlott-társai közül még egy kapott letöltendő börtönbüntetést, két és fél évet. A többi öt vádlottat felfüggesztett börtönbüntetéssel, pénzbüntetéssel, illetve foglalkozástól eltiltással sújtották, továbbá az egyik vádlottat 5 millió forintos vagyonelkobzással is.

A vád lényege, hogy Mengyi Roland 2015-ben fideszes országgyűlési képviselőként megígérte két tiszaújvárosi vállalkozónak: 10 millió forintos kenőpénzért cserébe közbenjár annak érdekében, hogy jogellenesen, valós teljesítés nélkül elnyerjenek mintegy félmilliárd forintos, szociális szövetkezeteknek szóló uniós pályázatot.

Az ügyben a pályázás nem sikerült. A bíró megfogalmazása szerint a költségvetési csalás vonatkozásában “alkalmatlan kísérlet” történt, ugyanis a dokumentumokat a szükséges aláírások hiányában nem bírálták el, így a vádlottak vagyoni hátrányt sem okozhattak és nem is okoztak. Az aktív vesztegetők, a pályázók esetében a korrupciós cselekmény minősítése hivatali vesztegetés volt.

A bíró elmondta, hogy egyes vádlottaknak a vádbeli időszakban, 2015-ben lehallgatott telefonbeszélgetései, illetve 2016-ban a nyomozás során tett magukat és társaikat is terhelő, beismerő vallomásai javarészt egybehangzóan és meggyőzően bizonyítják a költségvetési csalást.

A több mint hatórás indoklás során a bíró sok telefonlehallgatásból, illetve vádlotti vallomásból idézett, ahol a jelentkezők arról beszéltek, hogy a “pályázat le van beszélve”, ugyanakkor a rendelkezésre álló idő alatt képtelenség megvalósítani, csak a kiszámlázásra maradt idő, 50 vagy 90 százalékot vissza kell osztani.

Amikor a pályázók a passzív vesztegetőknél, azaz a megvesztegetetteknél kifogásolták a kenőpénz mértékét, egyes vallomások szerint Mengyi Roland, illetve egyik vádlott-társa arról beszélt: “ez a pénz a miénk”, “nem hagyjuk veszni”, “vagy így, vagy sehogy”.

A bíró szerint egyedül a visszaosztás mértéke és a teljesítés teljes egészében, vagy részben fiktív jellege lehet kétséges: az e tekintetben ellentmondó vallomások miatt a vádlottakra legkedvezőbb változat került az ítéletbe. E szerint legkevesebb 3×20 millió forint plusz áfát kapott Mengyi Roland és érdekköre, a pályázók, és a pályázatírók, ami összesen legkevesebb 75 millió forint.

Miközben az aktív vesztegetők, a pályázók elismerték a vádakat, a passzív vesztegetők tagadták bűnösségüket.
A befolyással üzérkedés vádpontjával kapcsolatban a bíróság bizonyítottnak látta: a Voldemortként – a Harry Potter történetek gonosz szereplőjeként – emlegetett Mengyi Roland két részletben összesen 10 millió forint – ahogy a vallomások szerint nevezte – “alkotmányos költséget” is kért azért, hogy közbenjárjon az uniós forrásokból finanszírozott félmilliárdos pályázat megnyeréséért.

A bíró az ügyben megállapította Mengyi Roland irányító szerepét, ugyanakkor elmondta: a vádirat nem terjedt ki arra, hogy az “alkotmányos költséget” Mengyi Roland valóban továbbította-e az érdemi döntéshozatal befolyásolásáért, ezért vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés ennek a cselekménynek a minősítése.

Az ügyész Mengyi Roland és három társa esetében az ítélet súlyosításáért fellebbezett, más vádlottaknál csak az indoklás egyes részleteit támadta. A pályázók enyhítésért, Mengyi Roland és két társa felmentésért fellebbezett, így az elsőfokú ítélet nem jogerős, a büntetőper másodfokon folytatódik.

Mengyi Roland az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, álláspontja szerint csak félreértés történhetett. Csütörtökön az indoklás egyik szünetében újságíróknak azt mondta: “abszurd az egész”, mintha neki kellene bizonyítania ártatlanságát.