María De Buenos Aires a Csokonai Színházban

Elkezdődtek a María De Buenos Aires tangóopera próbái a debreceni Csokonai Színházban

Kultúra

Először lesz látható Magyarországon Astor Piazzolla remekműve, a Horacio Ferrer-rel közösen írt María De Buenos Aires című tangóopera a debreceni Csokonai Színházban; az áprilisban színre kerülő mű próbái szerdán kezdődtek el Debrecenben – közölte a teátrum sajtószolgálata.

Közleményükben azt írták, magyar színpadon, magyar színészekkel még sohasem adták elő Astor Piazzolla remekművét.

Astor Piazzolla argentin zeneszerző ma már klasszikusnak számító María De Buenos Aires című tangóoperájában a címszereplő, María nemcsak városa, Buenos Aires lelke, hanem maga a megszemélyesített tangó – áll a közleményben.

“A tánc iránti szenvedélye lesz egyben végzete is: prostituálttá válik, szerelmes lesz, tolvajok és stricik markába kerül és meggyilkolják. A második részben már csak a szellemét látjuk lebegni a Poklot megtestesítő városban, ám az argentin mitológia koboldszerű figurája, El Duende segítségével feloldozást nyer”

– ismertették.

A közlemény szerint a darab zenei világa zseniálisan ötvözi a klasszikus zenét a jazz-szel és a tradicionális tangóval, a feszes ritmusokra épülő muzsikát a disszonáns szólamokkal.

A darabot András Lóránt rendezi, a címszerepet Újhelyi Kinga, Jászai Mari-díjas színművész játssza, a férfit Antóni Norbert és Udvarhelyi Péter, míg El Duendét az ecuadori születésű Torres Dani.

Az előadásban közreműködik a színház énekkara Sándor Szabolcs vezetésével, valamint a PR-Evolution Dance Company táncosai.
A María De Buenos Aires előadás premierje áprilisában lesz a Csokonai Fórum Latinovits Zoltán termében – jelezte a színház.