Országos Színházi Találkozó Debrecenben

Szerelmi négyszöggel és gyilkossággal folytatódik az Országos Színházi Találkozó Debrecenben

Kultúra

A budapesti Újszínház Fatornyok és a Győri Nemzeti Színház Mindenkinek mindene-Apor Vilmos című előadásaival tegnap megkezdődött az Országos Színházi Találkozó a debreceni Csokonai Fórumban. A május közepe és június közepe között huszonkét kőszínház vendégszereplésével zajló program szombaton, május 20-án folytatódik: a Pécsi Nemzeti Színház Molnár Ferenc klasszikusát, Az üvegcipőt hozza 19 órától a Latinovits terembe. Amint a teátrum ajánlójában is idézi, a darabban sajátosan fonódik össze „az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége”, ahogyan az egyik első kritikus, Földi Mihály fogalmazott a Nyugatban. A komikus elemekkel fűszerezett, sajátos cselekmény mögött felismerhetők az író életének hasonlóan vargabetűs fordulatai, szerelmi vívódásai. Minden bizonnyal az író és Darvas Lili közti bimbózó, valamint Fedák Sárival való hervadó szerelme ismerhető fel a cselekményben.

Kovács Panka az Üvegcipő

Ugyanezen a napon (20 órától) a Kóti teremben a Nemzeti Színház ifj. Vidnyánszky Attila-rendezte, fiatalos lendületű Woyzeckjét láthatja a közönség, a 20. század egyik legnépszerűbb, valós eseményt, egy gyilkosságot feldolgozó darabját, a német színházi repertoár kiemelt alkotását. „Itt nem egy történetet kapunk, hanem egy élményt, olyan színdarabot, amely a bőrünkön keresztül felszívódik, bekerül a véráramunkba, sejtjeinkbe és belülről felemészt. Nem maradhatunk kívülállóak, nem maradhatunk csupán nézők”-írja a darab egyik kritikusa.

Május 22-én (hétfőn) a Szolnoki Szigligeti Színház Az öldöklés istene című, fekete humorú vígjátékát játsszák a Kóti Árpád teremben.