Mercs János

Mercs János fejest ugrik a színészetbe

Kultúra

Mercs János szereplésével valósul meg a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadás a II. MUST Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozón. A darabbal kapcsolatban nem véletlen a „valósul meg” kifejezés, hisz az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével, vagyis minden egyes este megismételhetetlen alkalom. A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét ott, helyben, a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni.

“Úgy érzem magam, mint az orvos, akinek nem volt más választása, mint hogy megműti önmagát” − mondta a produkció kapcsán Mercs János”. „Csak én nem vagyok orvos. És őt nem nézték közben. És mondjuk nekem lett volna más választásom. Mert hogyan vágsz bele valamibe, amire nem készülhetsz, és ezért fogalmad sincs az egészről? Nem is tudom miért kell ez nekem, mikor egy sima premiernél is tiszta ideg vagyok. Szóval gyertek el, jó lesz.”

Az előadás április 19-én szerdán, 19 órától lesz a Csokonai Fórum Kóti Árpád termében.

A részvétel ingyenes. A regisztrációkat, már csak korlátozott számban, az event@csokonaiszinhaz.hu címen várja a MUST csapata. A II. MUST Ifjúsági és Egyetemi Összművészeti Találkozón a filmművészet, az irodalom, a színház, a zene és a slam poetry területéről érkező alkotók találkoznak egymással és a debreceni közönséggel.