Szabó Magda dombormú Debrecen

Szabó Magda halálának 15. évfordulójára emlékeztek Debrecenben

Kultúra

Szabó Magda író halálának 15. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak egykori alma materében, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában 2022. november 18-án. 

Az ünnepség Bertha Zoltán református intézményi lelkész, vallástanár áhitatával indult, majd Puskás István alpolgármester megemlékezésével folytatódott. 

Tizenöt éve nincs velünk Szabó Magda, tizenöt éve nem gazdagítja a magyar kultúrát gyönyörű történeteivel. Bár fizikailag nincsen jelen, de a városban számtalan ponton él velünk az ő emlékezete és eleven jelenléte annak köszönhetően, hogy Debrecen tele van olyan pontokkal, amelyek hozzá kötődnek. Akármerre járunk Debrecenben, lépten-nyomon Szabó Magda kísér minket

– fogalmazott az alpolgármester. Mint mondta, nem csupán az író valós visszaemlékezésein alapuló műveiben, a Für Eliseben vagy a Régimódi történetben, de fikciós történeteiben is gyakran szerepel a cívisváros, amelynek köszönhetően a régi Debrecen is tovább él. 

Szabó Magda dombormú Debrecen

Perla Erzsébet, a gimnázium pedagógusa a Dóczy Gimnázium és a Szabó Magda és Szobotka Tibor Alapítvány nevében emlékezett meg az íróról. – Szabó Magda műveinek ma is van közönsége Magyarországon és szerte a világban. Ez elég bizonyíték arra, hogy a 21. században megszólít bennünket, sőt, időről időre újabb és újabb apró momentumokat ad az újraolvasására is – mondta. 

Szabó Magda Debrecen

Az emlékezést követően Czapp Katalin, a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnázium igazgatója, Bertha Zoltán intézményi lelkész, Tankó Istvánné igazgatóhelyettes, majd Perla Erzsébet, a Szabó Magda és Szobotka Tibor Alapítvány kuratóriumi titkára és Puskás István alpolgármester koszorút helyeztek el az író domborművénél.