Gyergyószéki értékeink néven nyílik szabadtéri kiállítás a debreceni Emlékkertben

Kultúra

A Nagytemplom háta mögötti Emlékkertben egy héten keresztül lesz látható a Gyergyói Fotóklub kiállítása, amely Erdély csodálatos világát kívánja bemutatni az érdeklődőknek.

A Gyergyói Fotóklub 2009-ben kezdte meg működését azzal a céllal, hogy Erdély és Gyergyó szépségeit, kincseit megörökítse az utókor számára, kiállításaikkal pedig a Magyarországon és határon túl élőket egyaránt megörvendeztetik.

Október 11-17. között a Gyergyószéki Értékeink címet viselő fotókiállítás a Nagytemplom háta mögötti Emlékkertbe érkezik, ahol hat művész kiváló képei kerülnek bemutatásra az érdeklődők számára. A szabadtéri kiállítás megnyitóját követően 18 órától a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban Kissné Portik Irén néprajzkutató Napmadár: Fűrészelt anyanyelv című előadását vetítik. A néprajzkutató előadása a pogány jelképeket mutatja be a népi kultúrában. A szerzőnek Erdély több mint 1100 településéről mintegy 12.000 deszkabevágást sikerült összegyűjteni, ennek a fájdalmával szeretné sürgetni azt a népi építészeti változtatást, amivel még jelképeinket, motívumainkat meg tudnánk tartani.

Október 11-én a szabadtéri kiállítás megnyitóján köszönti a megjelenteket Bódor Edit, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának egyházügyi referense, valamint Csíki András, az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület elnöke. A kiállítás október 17-ig látható az Emlékkert nyitvatartási idejében. A belépés a megnyitóra és a kísérőrendezvényre is díjtalan.