Debreceni Nagytemplom

Ingyenes sétákon ismerhetjük meg a Nagytemplom történetét

Kultúra

Debrecen városának ikonikus jelképe a Református Nagytemplom. A cívisváros minden lakója jól ismeri kívülről a neoklasszicista stílusú épületet – de vajon a történetével és jelentőségével is tisztában vagyunk? Október folyamán hat ingyenes vezetett sétát is hirdet a Nagytemplomi Gyülekezet, hogy bárki megismerhesse városunk szimbólumát.

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség „Több mint 200” kulturális programsorozatának következő állomásaként október 9-26. között minden kedden és szombaton ingyenes vezetett túrákra várják az érdeklődőket a templom turisztikai munkatársai.

A „Több mint 200 lépés” fantázianevet viselő programon nemcsak a Nagytemplom látnivalóit mutatják be a túravezetők az érdeklődőknek, hanem a templom környezetének nevezetességeit is, mint például a Kossuth téri szobrokat, a város mozaikcímerét, a líciumfát és az Emlékkert látnivalóit is.

A közel két órás vezetés minden szombaton 10 órakor, valamint minden kedden 14 órakor indul a Nagytemplom jegypénztárától. A templom látogatói útvonalának valamennyi állomását érinti a tárlatvezetés, beleértve a padlásteret és a két torony közötti panorámajárdát is. A program elsődleges célja, hogy a debreceniek személyesen is megismerjék a város szimbólumát.

„Többször is előfordult, hogy különböző rendezvényeinken a debreceni látogatók csodálkoztak rá legjobban arra, hogy mennyi szépséget és érdekességet rejt a Református Nagytemplom. Bizonyára bármelyikünk elutazik például Tihanyba, Pécsre vagy bármelyik külföldi nagyvárosba, elsők között fogjuk felkeresni az adott város leghíresebb templomát, apátságát vagy dómját, miközben a Nagytemplom mellett szinte nap mint nap elmegyünk anélkül, hogy betérnénk ajtaján. Szeretnénk, ha október folyamán minél több debreceni számára ez megváltozna”

– ismertette a program célkitűzését Siteriné Nacsa Mária, a „Több mint 200” program szakmai vezetője.

A „Több mint 200 lépés” első alkalma október 9-én (szombaton) 10 órakor indul a Nagytemplom. A részvétel ingyenes, bárki számára látogatható.