Vidnyánszky Attila SZFE

Nagyon nem örülnek Vidnyánszky Attila érkezésének a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Kultúra

Több oktató is felmondott, miután a sajtóból megtudták, hogy Vidnyánszky és más, kormányhű emberek ülnek a nyakukra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a napokban közölte, hogy a közelmúltban megszületett döntés értelmében a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke Vidnyánszy Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, egyetemi tanár lesz.

A kuratórium tagjai: Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója, valamint a DAC Dunaszerdahely nevű szlovákiai focicsapat tulajdonosa.

“A korszerű, magas szintű képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeressé váljanak a filmiparban, színházi világban”

– fogalmazott az ITM.

Vidnyánszky kinevezésének hírére a színészosztályokat 1979 óta oktató Zsámbéki Gábor például azonnal felbontotta a szerződését az egyetemmel, így szeptember 1-től már nem tart órákat az intézményben. A szintén Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező után nem sokkal pedig Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézetének megbízott vezetője is lemondott minden egyetemen betöltött funkciójáról.

Szombat késő este az egyetem is közleményben reagált a minisztériumi döntésre – vette észre a 24.hu. Mint írják, ők is csak a sajtóból ismerték meg a leendő fenntartójukat – a Színház- és Filmművészetért Alapítványt – irányító kurátorok névsorát. Szerintük a névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe, hiszen szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata.

Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása

– írják.

Vidnyánszky Attila 2006 januárjától a debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője, 2007 áprilisától ugyanitt megbízott igazgató volt 2013-ig. Az utóbbi években számos kinevezést begyűjtött, Schilling Árpád egy Facebook-posztban összegyűjtötte ezeket:

„Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas színházrendező, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház főrendezője, az Emberi Erőforrások döntés-előkészítő testületének, a Színházművészeti Bizottságnak, és a színházművészet szakmai érdekeinek védelmét ellátó Magyar Teátrumi Társaságnak elnöke, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának művészeti rektorhelyettese, a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a mai naptól határozatlan időre a Színház és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.” Mi lehetne még?