A Kösöntyű II. ékszerkészítő pályázat nyertesének nyílik kiállítása

Kultúra

A Kösöntyű ékszerkészítő pályázatot 2016-ban harmadik alkalommal hirdette meg a Debreceni Művelődési Központ Tímárház – Kézművesek Háza. A cél az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a természetes anyagokra, illetve arra, hogy a klasszikus gyöngyfűzéssel készült ékszerek mellett számtalan más anyagot fel lehet használni az ékszerkészítéshez. Harmadik éve változatosabbnál változatosabb alapanyagok kerülnek fel a palettára, így többek között bőrből, papírból, drótból és más fémből, valamint számtalan különböző technikával megalkotott darabok. Különlegessége a pályázatnak, hogy míg az első évben csupán Debrecenből pályáztak, addig mára a megye határain kívül is népszerűvé vált, hiszen Szentendréről, Budapestről és Szolnokról is érkeztek alkotások.

Huszonnégy alkotó, 30 pályaművet adott be. A zsűri főként ékszerészekből áll, akik nem csupán a munkák szépségét, de viselhetőségét, technikai megoldásait is szempontként értékeli.

A Kösöntyű II. ékszerkészítő pályázat 2015. évi nyertesének, Faragó Tímea ékszerkészítőnek a kiállítás-megnyitója július 8-án, pénteken, 17 órakor kezdődik a DMK Tímárház – Kézművesek Házában (Debrecen, Nagy Gál István u. 6.).