Debrecenben is fellép Harcsa Veronika

Kultúra

Eddigi tízéves pályafutását ünnepli, ezen belül dzsesszelőadói felvételeiből válogat Harcsa Veronika november 4-én és 5-én a Budapest Jazz Clubban (BJC) kvartettjével.

A sokoldalú énekesnő első lemeze, a 2005-ben felvett Speak Low először külföldön lett sikeres, Magyarországon nem is jelent meg.

“Csak demófelvételnek szántam azt az anyagot. Szerettem volna fellépéseket szervezni az akkor alakult kvartettem számára, és a promócióhoz szükség volt egy felvételre, ezért vonultunk stúdióba. Két nap alatt kilenc számra futotta az időből és a pénzből. Gyártattam kétszáz példány CD-t, közben egy japán terjesztő és egy kiadó ráakadt a honlapomra: először rendeltek belőle, majd később ki is adták Japánban, ahol sikeres lett” – idézte fel Harcsa Veronika az MTI-nek.

Hozzátette: a kedvező külföldi visszhang hatására itthon is kíváncsiak lettek rá az emberek. Harcsa Veronika akkor a Műszaki Egyetem informatikus hallgatója volt és párhuzamosan végezte a Zeneakadémia Jazz Tanszékét. “Sokáig azt gondoltam, hogy az informatika lesz a polgári foglalkozásom, amiből megélek, és mellette szerelemből énekelek, szerencsére ez hamar megfordult”.

Az énekesnő azóta további három lemezt – You Don’t Know It’s You (2007), Red Baggage (2008), Lámpafény (2012, megzenésített versek) – készített a Harcsa Veronika Quartettel. A BJC-ben jövő héten elsősorban ezekből az anyagokból játszanak: Blaho Attila zongorázik, Oláh Zoltán nagybőgőzik, Majtényi Bálint pedig dobol, közreműködik Gyémánt Bálint (gitár).
“A kvartett négy lemeze mellett a BJC-ben játszani fogunk a Gyémánt Bálinttal közös Lifelover című anyagról is, amely 2013-ban jelent meg. A repertoárt úgy állítottam össze, hogy minden albumról játsszunk dalt, olyanok is el fognak hangzani, amelyeket nagyon régóta nem adtunk elő” – fejtette ki.

Harcsa Veronika nem csak a Lámpafény lemezen zenésített meg 20. századi magyar költőket, manapság is foglalkoztatja a műfaj: két héttel ezelőtt a Müpában Kassák Lajos verseinek, prózarészleteinek megzenésítéseit adta elő. “Úgy érzem, a jövőben is visszatérő elem lesz ez a vonal az életemben. A Lámpafény anyagának válogatása, a zenei ötletekkel való játék nagy élmény volt számomra, inspiratív úgy dolgozni, hogy van valami kiindulópont. Ez lehet akár egy festmény is, de egy költeménynek már saját ritmusa és szerkezete van. Elképzelhető, hogy külföldi költők is bekerülnek a repertoárba”.

Az előadó az elmúlt évtizedben a popszíntéren is dolgozott, korábban például az Erik Sumo Band tagjaként, napjainkban a kísérleti elektronikus zenét játszó Bin-Jipben. Gyakran lép fel vendégként különböző könnyűzenei, illetve dzsesszprodukciókban. Utóbbihoz tartozik, hogy november 8-án a Trio Midnighttal lesz látható és hallható a NOM Kulturális Központban.

Eddig húsz országban koncertezett, a máig megmaradt erős japán érdeklődés mellett német kiadója is van, a berlini Traumton Records, az elmúlt években pedig elvégezte a Brüsszeli Királyi Konzervatórium dzsessz tanszakának mesterképzését.

“Idén Gyémánt Bálinttal több nemzetközi szakmai showcase-en vettünk részt, és 2016-ra számos országból kaptunk felkérést koncertre. Szeptemberben egy New York-i születésű producerrel, Jeremy Friedmannel rögzítettük a duónk következő lemezanyagát, ez jövőre Magyarországon és Nyugat-Európában egyaránt meg fog jelenni” – sorolta az énekesnő.

A dupla BJC-koncert után Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint november 6-án vidéki turnéra indul, az állomások között lesz Dunaújváros, Győr, Sopron, Székesfehérvár, Szeged, Debrecen, Nagyvárad, Eger, Szekszárd és Pécs. A műsor részben hasonló lesz, mint a kvartettel, de az akusztikus duó több dalt elővesz saját repertoárjából.