Elhunyt Kóti Árpád, a Nemzet Színésze, Debrecen Város Díszpolgára

Kultúra

Életének 81. évében, 2015. április 26-án hajnalban elhunyt Kóti Árpád, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Debrecen Város Díszpolgára. A művészt Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Kóti Árpád 1934. november 15-én Bucsán – Békés megyében – született. 1954-ben Kiskunfélegyházán, a tanítóképző testnevelési szaktanítói tagozatán szerzett testnevelés-szaktanítói oklevelet, majd színi tanulmányait követően 1958-ban végzett a budapesti Színművészeti Főiskolán. Színészi pályáját ugyanebben az évben a Békéscsabai Jókai Színházban kezdte 1958-ban. 1960-ban Egerbe, egy évvel később Veszprémbe szerződött, innen a szolnoki színházba ment tovább. 1963-ban szerződött a debreceni Csokonai Színházhoz. Lengyel György hívására jött a cívisvárosba, s elmondása szerint mintha haza érkezett volna. Később is játszott más színházakban, de mindig csak egy-egy szerep erejéig; az elszerződés gondolata meg sem fordult a fejében.

Elsősorban drámai karaktereket alakított, de címszerepei is jelentősek: Lúdas Matyi (1969), Márton partjelző fázik (1999), Ványa bácsi (1983), Lear király (2006), Dundo Moraje (2008), Én, Károli Gáspár (2009). Regisztrált bemutatóinak száma közel 200. Az egyik legszebben, legtermészetesebben beszélő magyar színésznek tartották. A Kossuth-, Jászai Mari- és Csokonai-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjének birtokosát 2014. december 1-jén választották a Nemzet Színészévé, elismerve a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése és népszerűsítése terén szerzett kimagasló érdemeit. 2015. április 11-én lett Debrecen Város Díszpolgára.

Halálával a magyar színjátszást, a Csokonai Nemzeti Színházat és Debrecen városát is pótolhatatlan veszteség érte.