Szeged, Vadaspark, medve, medveles, gyerek, tél

Medve Hajdú-Biharban? A hatóságok cáfolják a lombkoronasétányos polgármester állítását

Helyi hírek

Még csütörtökön közölte a Nyírmártonfalva Polgármesteri Hivatal nevű Facebook-oldalán a község polgármestere, hogy az elmúlt két napban medvének tűnő állatot láttak portyázni.

Filemon Mihály, a lombkoronasétányával elhíresült, majd júniusban leváltott fideszes polgármester azt írta, azóta egyértelművé vált, hogy nagytestű barnamedve portyázik a Petőrész felé eső külterületen, az állatot Nyírmártonfalva és Vámospércs között is észlelték.

A leköszönő polgármester azt állította, bár az első konkrét észlelést követően azonnal értesítették a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságát és a Nyírerdő Zrt.-t, bejelentéseiket a hatóságok nem vették komolyan, elmondásuk szerint ezen a területen még soha sem láttak medvét.

A Telex megkeresésére a Nyírerdő Zrt. azt válaszolta, eljutott hozzájuk a jelzés, a társaság erdészei és hivatásos vadászai folyamatosan kinn vannak a területen. Amint észlelnek valamit, értesítik a hatóságokat, de a medve jelenlétét egyelőre nem tudták megerősíteni.

A Hortobágyi Nemzeti Park azt írta, Filemon jelzése hozzájuk is eljutott, a környéken működő Természetvédelmi Őrszolgálat emberei átvizsgálták a környéket, de ők sem találtak nyomokat. Viszont továbbra is ott lesznek az érintett területen és segítik a kutatást.

Válaszaik szerint tehát a hatoságok komolyan vették Filemon Mihályék bejelentéseit.

Állítólag már több háziállattal végzett

A Haon szerint péntek reggel egy favágó brigád Hármashegyalján látta a medvét, csütörtök este pedig Nyírmártonfalva és Vámospércs között volt az út szélén, de egy traktoros is látta már a falu külső területén. Állítólag pár héttel ezelőtt Halápon kisebb tanyákra is már megpróbált bejutni az állat.

Molnár István Hármashegyalján elhelyezkedő tanyáján a gazda elmondása szerint három és fél hete járt az állítólagos medve, A lónál bontotta falat, és a birkáknál, a kétszárnyas ajtót teljesen leszakította. Három birka elpusztult a támadás következtében, két birka még lábadozik. Az egyik kutya pedig olyan súlyosan megsérült, hogy hiába vitte állatorvoshoz, ő sem tudott rajta segíteni, az eb két nappal később elpusztult.