Tasó László és Szabó Csaba

Szórólappal üzenték meg a téglásiaknak: a polgármester törölte a munkásszállóval kapcsolatos Facebook-posztját

Helyi hírek

Több téglási olvasónk is jelezte, hogy péntek reggel feladó nélküli, minimalista dizájnt közvetítő szórólapot találtak. A papíron az alábbi üzenet szerepel.

“Amíg én vagyok a polgármester Tégláson, itt nem lesz munkásszálló!” (Szabó Csaba, Téglás Város Polgármestere, 2023.10.05.) Tudta-e, hogy időközben ezt a bejegyzést (videót) a Facebookról törölte?

Tudta-e, hogy a Semcorp kínai vállalat, aki a Téglás Feszt fő támogatója, Debrecenben 4 db gyártósorral tervez, aminek a működéséséhez legalább 2000, leginkább nem magyar munkavállalóra van szüksége?

Tudta-e, hogy a Semcorp az akkumulátorokhoz gyárt szeparátor fóliát, és évente 400 millió darabot ad el belőle?

Tudta-e, hogy a Semcorp ezen alkalmazottai lehetnek az új szomszédaink?

Semcorp Téglás

A szórólap első kérdése arra utal, hogy – mint a Debreceni Nap is megírta – a fideszes Szabó 2023 őszén Facebook-videót tett közzé arról, hogy amíg ő van a város élén, addig nem lesz munkásszálló Tégláson, a Kossuth Lajos utca 69. szám alatt (az óvodával szemben) épülő 9 lakásos társasházból.

A videó időközben – nem tudni pontosan, mikor – eltűnt a júniusban újraválasztott polgármester Facebook-oldaláról. (Akárcsak a szexbotrányba keveredett meleg pap fotói Orbán Viktor közösségi profiljáról – nagyon zárójelben.)

Az üggyel kapcsolatban júniusban a kivitelező is megszólalt, az Ofra Hungary Szigetelő és Társasházépítő Kft. közleménye itt olvasható.

A Semcorp neve azért lehet most aktuális, mert az akkumulátorgyártáshoz köthető kínai cég is támogatja a péntektől vasárnapig tartó Téglásfesztet – ami korábban még Gulyásfesztivál néven futott.

Mit lehet tudni a kínai cégről?

Téglás lakosságának attól semmiképp sem kell tartania, hogy kétezer munkás lepné el a valamivel több mint 6 ezres kisvárost. A Déli Ipari Parkban helyet kapott kínai vállalat debreceni egyesége mintegy 440 ember számára biztosít munkát, egyébként világszerte 6 ezer munkavállalót alkalmaz. A kormány (vagyis a magyar adófizetők) 13 milliárd forintos, vissza nem térítendő készpénztámogatást biztosított a fejlesztéshez.

A sanghaji központú Semcorp az elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges szeparátorfóliák gyártásában a világpiacon vezető pozíciót tölt be.

Debreceni professzor: az akkumulátorgyártásnak nincs semmiféle előnye