Elbontották a sajtófotó kiállítást Debrecenben

Elbontották a sajtófotó-kiállítást Debrecenben, a szervező magyarázatot vár

Helyi hírek

A debreceni megnyitó után három nappal valamilyen felsőbb utasításra eltávolították a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás képeit – írja Facebook-oldalán Bánkuti András, a kiállítás szervezője, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke.

Bánkuti emlékeztet, Debrecen volt az a város, amely évtizedekkel ezelőtt elsőként jelentkezett a legnagyobb magyar sajtófotó-tárlat helyi bemutatásáért, a kiállítást többször Kósa Lajos nyitotta meg. A város évek óta azt kéri, hogy a tárlat a híres virágkarnevál idején legyen látható, ezzel is színesítve az augusztus 20-a körüli kulturális rendezvények sorát.

Annak ellenére, hogy a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás nagy presztízsű rendezvény, a magyar fotóriporterek ünnepe, a kiállítás szervezőiként semmilyen hivatalos magyarázatot nem kaptak – írja.

Bánkuti András szerint ez, a legrosszabb ’50-es éveket idéző eljárás méltatlan és sértő a debreceni kulturális élet szereplőire és az egész magyar fotóriporteri szakmára nézve.

Várom a magyarázatot Debrecen kulturális vezetésétől vagy polgármesterétől a képek eltávolításának okáról, abban bízva, hogy amilyen gyorsan lebontották, ugyanolyan gyorsan vissza is állítják a tárlatot
– írja a kiállítás szervezője.