Katonazenekari fesztivál Debrecenben

Katonazenekari fesztivál Debrecenben: videón az őrület

Helyi hírek

Derecskei verbunkos és az Indiana Jones-filmek betétdala is szólt a debreceni Kossuth téren, a XXII. Katonazenekari fesztivál nyitónapján.

“A katonazenekarok pedig mindenhol ott voltak, ahol reményt és hitet tudtak önteni a harcoló katonákba és a civil lakosságba”- áll az idei Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál hirdetményében.

A Magyar Honvédség legjelentősebb zenei találkozóját július 3. és 6. között rendezik Debrecenben, a Kossuth téren. Hazánkat a Magyar Honvédség Debrecen Helyőrségzenekara, a Magyar Honvédség Központi Zenekara és a Hódmezővásárhely Helyőrség zenekara képviseli, míg a nemzetközi palettáról tíz ország zenekara kapott meghívást. Többek között Csehország, Ausztria, Szlovákia, Horvátország és Hollandia is fellép a rangos rendezvényen. 

Az első napon a cívisvárosi Helyőrségi Zenekar állományában szolgálatot teljesítő katonák álltak fel a pódiumra, és többek között a derecskei verbunkos dallamát is előcsalták a hangszereikből, amire a néptáncosok lepték el a teret és egy rögtönzött táncbemutatót is tartottak. Ezen kívül a legendás humoristát, Hofi Gézát is megelevenítették két dal – a “Söprik az utcát az utcaseprők” és a “Felmegyek hozzád” – erejéig. 

Produkciójuk végén pedig felcsendült a Máté Péter által írt Reptér, amit Korda György hozott be újra a köztudatba, és valóságos buli hangulat lett a helyszínen. A csehországi Olomoucból érekező katonazenészek igazán kitettek magukért, miután az Indiana Jones betétdala mellett az Andrew Lloyd Webber nevéhez fűződő Jézus Krisztus Szupersztár egyik melódiája is felcsendült.

A végén a zenekar tagjai előadás közben táncra perdültek, amivel tökéletesen ellopták a show-t. A népes közönségnek pedig ha pontoznia kellett volna a helyszínen, bizony igen nehéz dolga lett volna. 

– Faragó László –