Ezek a híres éttermek hozták el ételeiket a debreceni Gourmet Fesztiválra – árakkal

Gasztro Helyi hírek

Magyarország legnagyobb gasztro fesztiválja a minden évben a Millenárison megrendezett Gourmet Fesztivál Budapesten. A háromnapos rendezvény során több mint 100 kiállító ételeit kóstolhatják meg a gasztronómia szerelmesei. A budapesti eseménysorozathoz hasonlóan Debrecenben is már 8. alkalommal rendezik meg a Debrecziner Gourmet Fesztivált,  ahol nem csak a városi, hanem szintúgy az ország területéről érkező éttermek kínálják ételeiket.

Válogatásunkban most azokat az éttermeket mutatjuk be, amelyek a 2024-es év során mindkét jelentős gasztronómiai fesztiválon részt vettek, és a most hétvégén éppen zajló Debrecziner Gourmet Fesztiválon is képviseltetik magukat.

Bobajka (Tokaj)

Az Bobajka az Andrássy Kúria & Spa étterme, Tokaj régió hagyományait, borászati kultúráját és helyi termelőit ünnepli. Az étterem, a Bobajka, Michelin Guide ajánlásával büszkélkedhet, amely a régió ízeit modern és progresszív módon interpretálja. Az Andrássy Kúria szorosan együttműködik a helyi termelőkkel és borászatokkal, hogy a tradicionális ízeket és alapanyagokat a legmagasabb színvonalon kínálja. A szálloda nem csupán gasztronómiai élményt nyújt, hanem aktívan hozzájárul a térség gazdasági fellendüléséhez is a helyi közösséggel való szoros kapcsolatán keresztül. Az étterem borválasztéka kizárólag tokaji borokból áll, bemutatva a régió borászati örökségét és sokszínűségét. A Bobajka nem csupán egy étterem, hanem egy olyan hely, ahol a tokaji borok és ételek találkoznak, hogy átadjanak egyedülálló ízélményt és kultúrákat a vendégeknek.

Menü:

  • Kacsamáj mignon brióssal – 4.200 Ft
  • Mangalica krokett – 2.900 Ft
  • Meggyes-mákos – 2.000

Horgonyzó (Tiszalök)

A Horgonyzó Kisvendéglő a Tiszalöki Ősi Üdülőtelep 50 éves fái között megbúvó hangulatos családi étterem Takács Attila konyhafőnökkel az élén. Mindig friss halételekkel, fatüzeléses kemencében igazi, szívvel-lélekkel készült magyaros és amolyan “horgonyzós” fogásokkal kedveskednek az odalátogatóknak. Csakis a legjobb, helyi és szezonális alapanyagokat választják, ahogy Pataky Péter kreatív séftől tanulták, és mosollyal az arcukon főznek, ahogy a nagyi is tette.

Ezt az őszinteséget és értékteremtési vágyat a Dining Guide, Magyarország legmeghatározóbb étteremkalauza is megérezhetett, hiszen a Horgonyzó Kisvendéglőt nyitása óta minden évben beválogatta Magyarország 100 legjobb étterme közé, valamint arra a 10+1-es listára is felkerült, amin az ország 11 legjobb családi étterme szerepel. A Horgonyzó Kisvendéglőt 2022 és 2023-ban a Michelin Guide, a világ legmeghatározóbb gasztro kalauza egy tányérral jutalmazta, ami azt jelenti, hogy jó szívvel ajánlott étteremnek tartja, ahol őszinte, szeretettel készült ételt kapnak a vendégek.

Menü:

  • Harcsatepertő: “Horgonyzó Style” marinált hagymákkal, zöldfűszeres tartárral – 2.790 Ft
  • Töltött káposzta: Hortobágyi ponttyal töltve, lestyános tejföllel, ponty töpörtyű – 3.490 Ft
  • Madártej: Reszegi Mami kürtöskalácsával, mascarponés túróval, erdei gyümölcsökkel – 2.490 Ft

Iszkor (Mályinka)

Vidéki kis bisztró egy patak partján, a Bükk vadregényes erdei mellett – dióhéjban ennyi lenne az Iszkor. Immár viszont lassan két éve, hogy velünk együtt fejlődik, és igyekszik a környék legkiválóbb termelőire építkezve új színt hozni ide, a “vadkeletre”. Apró, de családias légkörrel, szinte naponta változó étlappal várjuk a hozzánk érkezőket, a nemzeti park szomszédságában, télen a kandallóban ropogó tűzzel, nyáron pedig hatalmas terasszal, csörgedező patak zajával a háttérben. Egy épületben, ami karrierjét a falu kocsmájaként kezdte, mára viszont kiérdemelte, hogy étteremként hivatkozzunk rá – amit a két kezünkkel romboltunk szét tégláról-téglára, hogy aztán ugyanígy építsük vissza, a saját ízlésünkre formálva, helyi borokkal, házi szörpökkel, barátainknak hívható környékbeli gazdálkodók friss portékáival.

Menü:

  • Vaddisznó krokett, sáfrányos aioli – 2.490 Ft
  • Bükki kecskesajt, bodza, cseresznye, hajdina – 2.990 Ft
  • Gesztelyi pirított malacfül, zöldbab – 3.490 Ft

Panificio il Basilico

Kovásszal és szeretettel két éve Debrecenben is, a Panificio il Basilico Debrecen.

Az ország egyik legismertebb pékje, Szabadfi Szabolcs, vagy ahogyan a legtöbben ismerik Szabi a pék, debreceni péksége decemberben 2 éves évfordulóját ünnepelte. A kovászos kézműves pékáruk és a virágfánkok mellett kisebb delikátesz is megtalálható az üzletben, ahol kizárólag termelői, adalékmentes termékekkel találkozunk, mint kolbászok, lekvárok, szószok, szörpök, mézek, tészták, teák és tejtermékek, sajtok is. A pékség reggeliző megnevezés december óta teljes, mióta meleg reggelik is kaphatóak az üzletben, melyeknél szintén helyi termelők alapanyagait használják fel. Havi rendszerességgel van lehetőség a gyerekeknek élménysütéseken részt venni, melyek tematikáját általában az aktuális ünnepek adják. A fesztivál és a nyári szezon előkészületei hamarosan elkezdődnek, a termékek is bővülnek majd nyári kínálattal, friss szezonális alapanyagokkal, melyeknek nagy része a pékséget kiszolgáló kertből érkezik, többek között ezért, nemrégiben a Future of Debrecentől, Fenntarthatósági díjat vehettek át. A folyamatos megújulás és működtetés felelőse Szabi a pék debreceni „jobb keze” Vígh János, rengeteg újdonsággal készül. A megszokott és a nyári ízek mellett nyitott terasszal, kovászos lángossal és a lehető legtöbb fesztivál megjelenéssel készülnek a nyárra.

Menü:

  • Erdély: tüzes mics kovászossal – 3.200 Ft
  • Vajdaság: rác gulyás kenyérben – 2.800 Ft
  • Felvidék: kapros kalács, tejföl – 2.000 Ft
  • Kárpátalja: kovászos málnás, fehér mákos bobajka felhővel – 1.800 Ft

Páva (Székelyudvar)

A székelyudvarhelyi Páva étterem filozófiája, hogy helyi, szezonális alapanyagok használatával és saját látásmódján keresztül mutassa be az erdélyi gasztronómiai hagyományokat. A Pávához szorosan kapcsolódó Taste of Transylvania hasonló célokat tűzött zászlajára, ugyanakkor egy olyan keretet is kíván teremteni, ahol háziasszonyok és séfek közösen tudják mindezeket a hagyományokat képviselni és egy még szélesebb közönség elé tárni.

Menü:

  • Vegán vineta tál: csángó kenyér, savanyított rókagomba, sült paprika, saláta – 2.500 Ft
  • Bárány kebab, vineta, sült paprika – 2.900 Ft
    • Extrák:
      • Homoródremetei saláta – 800 Ft
      • Érlelt sajt – 800 Ft
      • Savanyított rókagomba – 800 Ft
  • Csángó bóc – 2.200 Ft
  • Bárány nyakleves – 2.200 Ft
  • Udvarhelyi bárány flekken, pityókasaláta – 3.900 Ft
  • Édes málé, szilvalekvár, tejfölhab 2.200 Ft

A 2024-es Debrecziner Gourmet Fesztiválon kiállító étterem menüsora itt található.