Esővízgyűjtő-osztás Debrecenben

Felelősebb vízhasználatra ösztönöznék a debrecenieket – újabb esővízgyűjtőket osztogatnak Pappék

Helyi hírek

Debrecen önkormányzata 2023 őszén a Future of Debrecen mozgalommal közösen életre hívta „A víz a közös kincsünk” elnevezésű programot, amelynek célja a lakosság figyelmének felhívása az esővízgyűjtés fontosságára. A Zöld Kódex intézkedéseként most ismét elindul az esővízgyűjtő hordók osztása.

Erről sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László, Debrecen polgármestere, Balázs Ákos alpolgármester, Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője és Katona Erzsébet önkormányzati képviselő a Vénkerti Közösségi Kertben 2024. május 22-én.

Amint azt Papp László elmondta, az elmúlt évek több szempontból is nagyon tanulságosak voltak.  2022 például igen csapadékszegény esztendő volt, ami felhívta a figyelmünket arra, hogy nekünk is van lehetőségünk, módunk tenni annak érdekében, hogy a csapadékot, az esővizet megbecsüljük, megőrizzük és a város szolgálatába tudjuk állítani. Egy-egy nagyobb eső, felhőszakadás esetén több tízezer köbméternyi csapadék hullik le a város különböző területein. Mivel nagyon sok a burkolt felület, ez a csapadékmennyiség akár pillanatok alatt is elhagyhatja a város területét. De nem feltétlenül kell, hogy ez így legyen. Éppen ezért született meg a gondolat a Zöld Kódex előkészítése során, hogy próbáljuk megtartani és hasznosítani a csapadékvizet a város területén. Ennek többféle módja van. A legegyszerűbb, ha esővizet gyűjtünk otthon, és azt a kert locsolására használjuk.

Esővízgyűjtő-osztás Debrecenben

Tavaly nyáron egy új kezdeményezés keretében 500 esővízgyűjtő edényt juttatott el az önkormányzat a déli városrészben élőkhöz. Ennek a programnak olyan sikere volt, hogy a város 2024-ben már úgy tervezete a költségvetését, hogy abból jusson költségkeret egy hasonló, de jelentősebb mértékű akció indítására. Jelenleg 6500 esővízgyűjtő hordó kiosztására van lehetőség, s erre összesen 117 millió forintot fordított a város. Az érdeklődés ezt a mennyiséget is számottevően meghaladta, de a közbeszerzési keretek jelenleg ennyi esővízgyűjtő megvásárlására adtak lehetőséget. Így akik most nem tudnak esővízgyűjtőhöz jutni, azok jövőre számíthatnak arra, hogy megkapják. Papp László szavai szerint a múlt évben kiosztott és idén kiosztandó esővízgyűjtő hordókban egyszerre összesen közel 2,2 millió liter vizet lehet tárolni. Ezzel hatalmas mennyiségű, eddig locsolásra használt vezetékes vizet tudnak megtakarítani a debreceni háztartások. Ez a kezdeményezés a felelősségtudatot is erősíti az emberekben: sokkal inkább oda fognak figyelni a vízfelhasználással kapcsolatos magatartásukra.

“Készülünk a kiszáradt kutakra?” Gyanakvással fogadta a debreceniek egy része az esővízgyűjtős projektet

Balázs Ákos alpolgármester arról ejtett szót, hogy nemrég fogadta el a város közgyűlése a Zöld Kódexet, melynek egymást erősítő hatású intézkedéseit lépésről lépésre végre fogja hajtani az önkormányzat. Néhány évvel ezelőtt házi komposztáló edényeket kaptak a város azt igénylő polgárai. Már akkor látszott, hogy a debreceniek fogékonyak a környezet védelmére, a kertművelés újfajta módozataira, s az az akció is indítója volt Debrecen 2019-ben meghirdetett új környzetpolitikájának. Az elmúlt évek tapasztalata, tudása pedig beépült a Debreceni Egyetem szakembereinek és a Zöld Munkacsoport tagjainak együttműködésével készített Zöld Kódexbe. Nagyon fontos a jó gyakorlatokat tovább adni, s minél több debrecenit bevonni egy zöld, fenntartható város építésébe. Ilyen jó gyakorlat például a közösségi kertek létrehozása is, melyek számát a Zöld Kódex intézkedéseinek jegyében a jövőben gyarapítani kívánja az önkormányzat. Ilyen a vízzel való gazdálkodás jó gyakorlata is a Civaqua-programmal és az esővízgyűjtéssel. A most kiosztandó esővízgyűjtő hordók összesen több mint 15 ezer debreceni napi vízigényének megfelelő vizet képesek tárolni – ez is mutatja, milyen nagyságrendről, milyen értékről van szó. Balázs Ákos szerint mivel az esővízzel a közösségi kertekben vagy a házikertekben azokat a zöldségeket is lehet öntözni, melyek egészséges élelmiszerekként a debreceni polgárok asztalára kerülhetnek, érdemes az esővíztől az asztalig gondolkodni erről a folyamatról. Az alpolgármester hangsúlyozta: ha valaki érdeklődik az iránt, hogyan lehet elkezdeni esővizet gyűjteni, hogyan lehet kertészkedni, hogyan lehet majd egészséges élelmiszert előállítani, annak a Future Of Debrecen mozgalom tagjai szívesen segítenek, átadják tudásukat. Ez is az egyik nagyon fontos lépés lehet a Zöld Kódex 50 intézkedésének megvalósítása terén. Összefogásra, közös gondolkodásra van szükség annak kapcsán is, hogy Debrecen sikeresen pályázhassa meg az Európa Zöld Fővárosa címet.

Esővízgyűjtő-osztás Debrecenben

Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője felelevenítette, hogy az esővízgyűjtő hordók idei igénylésének folyamata április 18-án indult, s az akkor tervezett 5500 darabos mennyiséget már április 20-ra lekötötték a debreceniek. Végül a megemelt, 6500 darabos mennyiség is kevésnek bizonyult, hiszen az április 30-ig tartó igénylési lehetőség ideje alatt összesen 8800 regisztráció futott be. A mai napon, azaz május 22-én mind a 6500 sikeresen igénylő a regisztrációkor általa megadott e-mail címre megkapja az értesítést arról, hogy – napra és órára pontosan – mikor és hol veheti át az esővízgyűjtőt. Az átadásra a május 27. és június 8. közötti időszakban, összesen 25 helyszínen kerül sor. Ha valaki számára nem alkalmas a számára kijelölt időpont, az a szintén e-mailben megkapott meghatalmazást kitöltve a meghatalmazottját megbízhatja az esővízgyűjtő átvételével. Papp Viktor azt kérte az átvevőktől, hogy a folyamat gördülékenysége érdekében a számukra meghatározott időpontban és megfelelő módon előkészített szállítójárművel érkezzenek, hogy a bepakolás ne vegyen sok időt igénybe. A frakcióvezető hangsúlyozta: 1998 óta mindig olyan kezdeményezéseket indítottak útjukra, melyek a debreceniek érdekét és javát szolgálták és szolgálják, s bízik abban, hogy ezt a munkát folytatni tudják. Megköszönte a debrecenieknek, hogy együtt tudjuk szépíteni és tisztán tartani Debrecen városát.

Esővízgyűjtő-osztás Debrecenben

 

Katona Erzsébet önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: nagy öröm, hogy a déli városrészek lakói után idén a város többi kertes házas területén élő polgár számára is lehetővé vált az esővízgyűjtők igénylése. Ez érvényes a 21-es választókerületre is, amely nagyon nagy és összetett terület, magában foglalja Kismacsot, Nagymacsot, Ondódot, az Akadémiakertet, a Tócóligetet. Erről a területről 404-en igényeltek esővízgyűjtőt, mely szám valószínűleg tovább növekedett volna, de nagyon gyorsan beteltek a helyek. Az itt élő lakosság nagyon környzettudatos, többféle környezetvédelmi célú akció volt már sikeres: a szelektív hulladékgyűjtés és jótékony célok jegyében gyűjtöttek már és folyamatosan gyűjtenek műanyag kupakokat, gyűjtenek használt sütőolajat, komposztáló edényeket is osztottak. A sikeresen igénylők most nagyon várják az esővízgyűjtőket, melyeket városrészenként lehet majd átvenni.

Fotó: debrecen.hu