A "kormány által támogatott" debreceni fejlesztéseket vették sorra az illetékes államtitkárral

A “kormány által támogatott” debreceni fejlesztésekről egyeztetett a városvezetés az illetékes államtitkárral

Helyi hírek

Számos Debrecent érintő fejlesztési projektet tekintett át soron következő ülésén a Debrecen város vezetése, valamint az Építési- és Közlekedési Minisztérium képviselőiből álló debreceni fejlesztések koordinációjáért felelős munkacsoport. A 2024. április 23-án történt egyeztetést követően Papp László polgármester és Ágh Péter állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkár számoltak be a részletekről.

Ágh Péter arról beszélt, hogy a munkacsoport feladata a kormány által támogatott debreceni fejlesztések előkészítése és menedzselése annak érdekében, hogy a város az ország egyik legjelentősebb gazdasági központja lehessen. Hozzátette, hogy a fejlesztéseket abból a szemszögből nézik, hogy az miként tudja a debreceni polgárok életét segíteni. Kijelentette, a debreceni iparfejlesztéseknél is a debreceniek az elsők!

Az államtitkár méltatta a debreceni városvezetés munkáját, kiemelve a városi infrastruktúra- és a beruházások fejlesztését, amely területén újabb lépéseket tudnak közösen tenni. Ennek keretében a korábban bejelentett öt nagy közlekedési csomópont közbeszerzési eljárása az év első felében lezárul, ezt követően pedig megindulhatnak a kivitelezési munkálatok is.

Papp László polgármester azt hangsúlyozta, hogy hosszú évek óta zajlik együttműködés a kormány és a város önkormányzata között. Ennek a fókuszában az elmúlt években a gazdaságfejlesztésre épülő városfejlesztés állt, hiszen ez a város polgárainak jólétét, biztonságát, kiszámítható jövőjét biztosítja. Ennek megfelelően a munkacsoport mai ülésén áttekintették azokat a beruházásokat, amelyek egyrészt érintik a debreceni gazdaságfejlesztési folyamatokat. Kiemelte: ezek főként közlekedési és vizes infrastruktúrára vonatkozó beruházások, amelyhez a források rendelkezésre állnak, illetve további támogatási szerződésekre számítanak a 2024-es évben tervezett célok maradéktalan teljesítésére.

A "kormány által támogatott" debreceni fejlesztéseket vették sorra az illetékes államtitkárral

A polgármester aláhúzta, a gazdaságfejlesztésnek a városban kéz a kézben kell járnia a lakossági igények kiszolgálásával. Ennek értelmében a mai ülésen kiemelten kezelték azokat a közlekedési fejlesztéseket, amelyeket a debreceniek már nagyon várnak. Ez a város közlekedési rendszerében fontos szerepet játszó öt nagy csomópont fejlesztését jelenti. Ezek közül a Csigekert utca – Szabó Lőrinc utca – Füredi út kereszteződése közeledik a közbeszerzési eljárás végéhez. Ezt követően pedig megindulhat a kivitelezés is, amellyel kapcsolatban az Önkormányzat részéről azt a kérést fogalmazták meg, hogy lehetőleg a nyári iskolai szünetben kezdődjön meg, hogy minél kisebb fennakadást jelentsen a város közlekedési rendszerében.

Papp László a további négy csomópont (Vezér út – Domokos Lajos utca -354. sz főút, Árpád tér – Rakovszky utca – Ótemető utca, Vámospércsi út – Hétvezér utca – Budai Nagy Antal utca, Szoboszlói út – Külsővásártér) kapcsán is bizakodó azzal kapcsolatban, hogy az év második felében a kivitelezési munkálatok elkezdődnek.