Papp László MCC

100 milliós tábor Ótátrafüreden – kiszivárogtak a Debrecenben is körbeudvarolt MCC luxusköltségei

Helyi hírek Ország

Míg néhány éve még meglehetősen szerény körülmények között tartotta téli táborát a fideszes káderképzőnek is nevezett Mathias Corvinus Collegium, a 2023-asról ez már nem mondható el.

A Direkt36 ugyanis kiderítette, a szlovákiai Ótátrafüreden rendezett téli MCC-tábor erősen rongyrázó jellegű volt. Mint írják, a 450 résztvevő este nem tábori ágyakon pihente ki a nap fáradalmait, hanem Ótátrafüred egyik legelegánsabb szállodájában, a külön erre az alkalomra kibérelt, négycsillagos Grand Hotel Bellevue-ban. A feltöltődést fedett medence, wellnessrészleg, squash-, bowling- és biliárdpályák, két étterem és egy éjszakai klub is segítette.

Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét is meghívták:

Melyek a jó vezető ismérvei? Papp László is megosztotta tudását a fideszes “tehetséggondozó” diákjaival

Míg más helyeken a diákok jellemzően önköltséges alapon vesznek részt ezeken, addig az elmúlt években az adófizetők pénzéből hatalmas vagyonnal felruházott, kormányközeli MCC táborában a bruttó 100 millió forintos költséget teljes egészében a szakkollégium fizette.

A kormányhoz világnézetileg is szorosan kötődő intézmény költéseiről egy kis összefoglaló:

  • Az MCC közel 600 millió forintot költött a rendezvényei étel- és italellátására, vagyis cateringjére.
  • A rendezvényeiken szinte mindig a Scruton kávézókat üzemeltető Apriori Cultura Nonprofit Zrt. intézi az ellátást, a cég bruttó 530 millió forintot számlázott ki az MCC-nek az elmúlt két évben. Az Apriori 2021-ig Szalai Zoltán MCC-főigazgató érdekeltsége volt, és jelenleg is Fidesz-közeli tulajdonosai vannak.
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fiának, Jair Netanjahunak például 2,8 millió forintot fizettek két egyórás panelbeszélgetésért.
  • Külföldi ösztöndíjasaik havi 3–5 ezer eurót, azaz 1,2–2 millió forintot kapnak, többen évek óta részt vesznek az ösztöndíjprogramban.
  • Rengeteg külföldi tanulmányutat szerveznek, ezek résztvevői gyakran négycsillagos szállodákban szállnak meg, és a Direkt36 által megkeresett, MCC-hez közeli források nem tudnak arról, hogy az utazásokra kérnének önköltséget a diákoktól.
  • Sok pénzt költenek kormányközeli cégeknél is: a kormányzati propagandakampányokat lebonyolító, Balásy Gyula tulajdonában álló cégeknél nettó 1,8 milliárd forintot költöttek nyolc hónap alatt, a 4iG-nál bruttó 200 millió, Matolcsy Ádám Balaton Bútor Kft.-jénél bruttó 58 millió forintot

– olvasható a Direkt36 Telex által közölt cikkében.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója gúnyos Facebook-posztban reagált:

Kiszivárogtak? Azaz megnézték a nyilvánosan is elérhető adatokat.
Luxusköltés? Azaz a költségvetés 0,3%-át költjük több száz diák térítésmentes részvételével zajló téli táborra és 2%-át évi majdnem ezer rendezvény cateringjére. Emellett sokat költünk komoly nemzetközi előadók meghívására és a diákokat rengeteg, szakmailag páratlan fejlődést biztosító külföldi útra visszük.
Bizony, erről beszélünk évek óta. Ez ám a tényfeltárás! Köszi, Telex!

– írta Orbán.

Debrecenben is jól érzik magukat:

Újra Debrecen ékkövévé varázsolná az Aranybikát a Mathias Corvinus Collegium