Festival d’Italiano Debrecenben

Olasz nyelvi versenyt tartottak a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban

Egyetem Helyi hírek

Idén a debreceni Tóth Árpád Gimnázium látta vendégül március 22-23. között a Festival d’Italiano országos olasz nyelvi verseny résztvevőit. A programok, feladatok, versenyszámok összeállításában a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Olasz Tanszék oktatói is közreműködtek.

2024-ben két fontos évfordulót is ünnepel az olasz nyelv Magyarországon: száz éve gróf Klebelsberg Kunó miniszter javaslatára az 1924. évi XI. törvénycikk vezette be az olasz nyelv oktatását hazánkban, és 1974 óta – fél évszázada – szervezik meg szinte minden évben a Festival d’Italiano-t, amely lehetőséget teremt az olasz nyelvet oktató középfokú oktatási intézmények diákjai számára, hogy játékos formában adjanak számot tudásukról és különböző vetélkedők keretében mutassák be nyelvismeretüket.

A fesztiválra csaknem 800 résztvevő érkezett az ország különböző pontjairól, köztük Budapestről, Nyíregyházáról, Győrből, Pécsről és Szegedről. A megmérettetésen részt vettek debreceni csapatok is, akik a város nyolc, olasz nyelvet oktató gimnáziumának diákjaiból szerveződtek.

A Debreceni Egyetem egyike annak az öt hazai felsőoktatási intézménynek, amely képzési kínálatában szerepel az olasz nyelv.

Szoros kapcsolatot ápolunk a régió és a debreceni olaszt tanító középiskolákkal, így örömmel vállaltuk a feladatot, hogy részt vegyünk a két napos program előkészítésében és részben a lebonyolításban is

– mondta a hirek.unideb.hu portálnak Pete László.

A DE BTK Olasz Tanszék vezetője kiemelte: a találkozó remek alkalom volt arra, hogy a régión túl is szélesítsék a szakmai kapcsolatokat, a verseny pedig, különösen a Debreceni Egyetemen rendezett olasz nyelvű „szabadulószoba” az ide látogató diákoknak is lehetőséget nyújtott arra, hogy megismerjék az intézményt.

Mindez majd akkor lesz igazán fontos, amikor középiskolai tanulmányaik végeztével arról kell dönteniük, melyik egyetemen folytassák olasz nyelvű felsőfokú tanulmányaikat

– hangsúlyozta a tanszékvezető.

A versenyt az előző évekhez hasonlóan egyéni, csoportos, írásbeli és szóbeli kategóriákban hirdette meg a Tóth Árpád Gimnázium.

A feladatok között szerepelt vers- és prózamondás, tolmácsverseny, Ki tud többet Olaszországról? kvízverseny, meseírás és kultúrtörténeti vetélkedő is, utóbbi témája Marco Polo volt, a velencei kereskedő, utazó születésének 770., halálának 700. évfordulója alkalmából.

A DE BTK Olasz Tanszék oktatói prózafordítási és a magyarországi olasz emlékekkel kapcsolatos esszéversenyt hirdettek, emellett a program mindkét napján szabadulószobába invitálták a résztvevőket.

A négyfelvonásos próba első állomásán történelem és földrajz, majd gasztronómia, ezt követően a művészetek, végül pedig a divat, vagyis az olasz dizájn terén kellett bizonyítani a 26 négy fős csapatnak.

A legjobbak teljesítményét egyetemi ajándékokkal és könyvjutalommal díjazta az Olasz Tanszék.

(unideb.hu)