Nagyerdei Víztorony

Debrecenben indul az idei Fülesbagoly Tehetségkutató

Helyi hírek Kultúra

Debrecenben indul május 5-én az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozat. A mostani, négyállomásos szériát számos újítással rendezik meg, csaknem száz nyeremény vár az előadókra.

Az első döntő a debreceni Nagyerdei Víztorony kerthelyiségében lesz, ezt követi a budapesti június 9-én a Kobuci Kertben. A keszthelyit augusztus 3-án a Zenepavilon színpadán, végül a martonvásárit szeptember 15-én rendezik meg – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A tehetségkutatók egymástól függetlenek, mindegyikre lehet jelentkezni a teljes Kárpát-medencéből a könnyűzene bármely stílusában alkotó, induló magyar szólóelőadóknak és együtteseknek.

A négy tehetségkutatón összesen 97 nyereményt adnak át a szervezők. Idén tíz fesztiválos fellépést lehet nyerni: egy-egy zenekar színpadra léphet a Sziget, a Campus Fesztivál, a SZIN, a Művészetek Völgye, a Kerekdomb Fesztivál, a KeszthelyFest, a Tök Jó Fesztivál, az MCC Feszt, a Gombaszög Tábor és a Waldorfeszt valamelyikén.

A díjak között szerepel dalok felvétele és utómunkája a digitalPro stúdióban, lemezkiadás a Music Fashion által, merchandise gyártása a Zeneszöveg.hu-tól, a WMMD-től közösségimédia-tanácsadás, imPro School-képzés, a Sparhelt grafikusaitól borítótervezés, valamint koncertezés a Fish!, a Bagossy Brothers Company és az Elefánt előtt.

Újdonság, hogy Keszthely Zenei Díj néven díjat alapítottak a szervezők és a város. Keszthely első írásos emléke 777 éves, ezért Regős Ábel kétszeres Magyar Klipszemle-díjas rendező 777 ezer forint értékben klipet készít az elismerésben részesülő együttesnek. Szintén klipet forgatnak egy különdíjas zenekarnak a MOME Media Design szak harmadéves hallgatói, ők a budapesti döntőn fogják kiválasztani a díjazottat. A fővárosi helyszínen a Majdnem Híres Rocksuli végzős hallgatói is jelen lesznek, hogy felajánlják menedzseri munkájukat egy-egy zenekarnak.

A tehetségkutatókon megválasztják a legjobb énekest, zenészt, dalszövegírót, dalszerzőt, frontembert, akik értékes Audio-Technica nyereményekkel gazdagodnak. A négy győztes részt vehet az Öröm a Zene Tehetségkutató nagydöntőjében, ahol a fődíj egymillió forintos hangszeres támogatás.

A Petőfi Rádió idén is partnere a tehetségkutató sorozatnak: minden döntőből egy-egy kiválasztott zenekar koncertet adhat a Petőfi Rádió Hajrá Magyarok! című műsorában és az M2 Petőfi TV Akusztik című műsorában.

Jelentkezni mind a négy versenyre a fulesbagolyalapitvany.hu/tehetsegkutato oldalon lehet. A beküldött hangfelvételek alapján történik az előzsűrizés, majd mind a négy döntőbe a legjobb tíz produkciót hívják be, ahol 15-15 perces minikoncertekkel mutatkoznak be a zsűrinek.

A zsűri tagja lesz Andrásik Remo, a Hangszeresek Szövetségének főtitkára; Anga Kis Miklós menedzser, basszusgitáros; Bóna Márk, a Sziget programszervezője; Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója; Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Kollégium vezetője; Dominik Zsolt, a Petőfi Rádió főszerkesztője; F. Tóth Benedek kulturális újságíró, az Index főszerkesztő-helyettese; Füstös Bálint, a Margaret Island gitárosa; Koltay Anna, a Petőfi TV főszerkesztője; Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója; Szendrői Csaba, az Elefánt frontembere és Warnusz Zsuzsa zenész, zenepedagógus.

A könnyűzenei verseny a Fülesbagoly Alapítvány szervezésében, az Öröm a Zene rendszerében, 34 zenei szervezet és zeneipari szereplő partnerségében jött létre. A rendezvénysorozat támogatója az NKA Hangfoglaló Program. További információ a fulesbagoly.blog.hu oldalon található.