Debrecen Zöld Kódexe

Elkészült Debrecen Zöld Kódexe – Papp László szerint nem politikusok, hanem kiváló szakértők írták

Helyi hírek

Elkészült Debrecen Zöld kódexe, amely öt témakörben ötven intézkedést tartalmaz; az ország legkomplexebb környezetvédelmi programja új lendületet ad a város zöldpolitikájának – jelentette be a város polgármestere sajtótájékoztatón szerdán.

Papp László a nagyerdei Sziget-kék gyermekparadicsomban tartott rendezvényen kiemelte, hogy az Országgyűlés 2022. decemberi, országos kitekintésű környezetvédelmi programjának elfogadása óta Debrecenben készült el komplex környezetvédelmi program, amely a 2023 és 2026 közötti időszakra fogalmaz meg konkrét tennivalókat a témában.

A keret jellegű program megvalósítására helyi, központi költségvetési és európai uniós forrásokra támaszkodnak, és gondokodnak a 2026 utáni folytatásáról is – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a dokumentum széleskörű összefogás eredménye, azt “debreceniek készítették debrecenieknek”.

A polgármester azt mondta, a kódex ötven intézkedést tartalmaz, s valamennyi egy jobb, tisztább, élhetőbb város megteremtését, fenntartását célozza.

Felsorolása szerint öt témakörben – természetvédelem és biodiverzitás; zöldterület-gazdálkodás, a települési környezet tisztasága és hulladékgazdálkodás; települési vízgazdálkodás; fenntartható közlekedés és energiagazdálkodás, zöld városfejlesztés; települési levegőtisztaság- és zajvédelem – dolgozták ki a tennivalókat a Debreceni Egyetem tudósai által vezetett munkacsoportok.

Utóbbi kapcsán Papp László fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Debrecen Zöld kódexét nem politikusok készítették, hanem a város koordinálásával az adott szakterületek kiváló szakértői.

A dokumentum komplex állapotfelméréssel, a mai helyzet rögzítésével kezdődik, majd megfogalmazza a környezetvédelmi célkitűzéseket, és a megvalósításhoz szükséges forrásigényt, amit az egyre izmosodó helyi költségvetésből biztosítanak, de pályáznak hazai központi és európai uniós forrásokra is – magyarázta a polgármester.

Papp László a kódex egyik legnagyobb erényének nevezte, hogy magába foglalja azt a környezeti ellenőrző rendszert, amelyet korábbi döntésükkel a biodiverzitás nyomon követésére, a talaj, a víz, a levegő monitorozására állítanak fel nemcsak az iparterületeken, hanem Debrecen egész területén és az agglomerációban.

Külön kitért a vízgazdálkodásra, amely közlése szerint Debrecenben stabil, kiegyensúlyozott; a Civaqua-program keretében a Tisza vize már a városban van.

Ugyanakkor tárgyalásokat kezdeményeznek a nagyvállalatokkal, köztük a leendő akkumulátorgyárakkal, hogy vizsgálják felül a tevékenységüket, a technológiájukat a vízgazdálkodás szempontjából, és alkalmazzanak víztakarékosabb termelést, illetve térjenek át erre – jelezte Papp László.

Hozzátette: a debrecenieknek nem kell aggódniuk, az érdekeiket minden tekintetben megvédik, a gazdaságfejlesztés nem jelent veszélyt az emberekre, “kiharcoljuk a megnyugtató megoldásokat”.

Balázs Ákos alpolgármester felidézte: 2019-ben hozták létre a városi zöld munkacsoportot annak érdekében, hogy a “zöld gondolat” mindenütt, a természetvédelem, az ipar, a közlekedés terén is megjelenjen.

“Cselekvő zöld közösség” alakult ki az elmúlt években, amely most kiegészült az egyetem szakembereivel, s a helyi tudásra alapozva, innovatív megoldásokat keresve dolgozik a zöld Debrecenért.