Lakhatás Debrecenben szikra mozgalom

“Megfizethető lakásokat és kollégiumokat Debrecennek!”

Helyi hírek

A debreceni ingatlanárakat a befektetői spekuláció és járadék-vadász magatartás mára az egekbe repítette. A 200 ezer forint felé kerülő átlagos albérleti díjak és az országban egyedüliként a recesszió alatt is növekvő ingatlanárak kizárják a piacról a helyieket, fiatalokat és családosokat – írja közleményében a Szikra Mozgalom debreceni szervezete.

Debrecen önkormányzatának cselekednie kell!

December 7-én átadtuk „Megfizethető lakásokat és kollégiumokat Debrecennek” c. petíciónkat a városvezetésnek. Ebben azt követeljük, hogy a város vezetői ne csak a befektetői érdekekre legyenek oly érzékenyek, hanem a saját maguk által képviselt lakosok igényeire is! Debrecen városának már holnap hozzá kell látnia aktív szerepvállalásához az ingatlanpiacon, hogy elindulhassanak a debreceniek lakhatási költségei lefelé, az elviselhető tartomány felé!

– olvasható a mozgalom közleményében.

Mint írják, szerencsére a város már egyébként is rendelkezik egy 100%-ban városi tulajdonba tartozó ingatlankezelő céggel, a Cívis Ház Zrt.-vel. A Szikra Mozgalomban úgy gondolják, hogy ez a szervezet jó alapot nyújtana ehhez a sürgős beavatkozáshoz.

Nem talál albérletet a debreceni egyetemista, egy sátorban tartott lakásavatót

Az alábbiakban öt pontban foglalják össze, szerintük hogyan kellene Debrecen városának a Cívis Ház Zrt.-t egy integrált, aktív piaci szereplő ingatlan-vagyonkezelővé fejlesztenie.

1. A Cívis Ház Zrt. kezelésében lévő 200-220, jelenleg lakatlan lakóingatlan bevonása a közgyűlés által megreformált önkormányzati bérlakásrendszerbe. A reform fő elemei a törvénytelen licitrendszer megszüntetése, az előrefizetés megkövetelésének eltörlése és a felújítás költségeinek lakókra hárítása helyett önkormányzat általi finanszírozása.

2. A városban, jelenleg magántulajdonban található lakatlan ingatlanok felkutatása, felmérése, és lehetőség szerint felvásárlása. A lakatlan ingatlanok sem gazdasági, sem esztétikai, sem társadalmi szempontból nem elfogadható elemei a városnak. Megfontolható továbbá az évekig hasznosítatlanul álló ingatlanok bevonása az építményadó-fizetési kötelezettség hatálya alá is.

3. Lakásügynökségi feladatok ellátása. Ebben a szerepkörben a Zrt. összeköti a kisbefektetőket az albérletpiac szereplőivel, előbbieknek szakszerű menedzsment és műszaki szolgáltatásokat, utóbbiaknak alacsonyabb albérleti díjakat kínálva.

4. A város vezetésének továbbá el kellene kerülnie, hogy egyes szakpolitikai területei eleve ellehetetlenítsék egymást. Erre jó példa a Fórum II. engedélyezése: miért gondolja bárki azt, hogy a belvárosi üzleti ingatlanok bármennyire is piacképesek lesznek, ha megduplázódik a plázakapacitás a belvárosban? A Fórum II. tervét el kell vetni, és ehelyett Debrecen teljes belvárosát a színvonalas szórakozás és üzleti élet terévé kell fejleszteni. Ehhez biztosítani kell a nyugodt környezetet a belvárosban, hiszen jól látható, hogy azokon a területeken forgalomképesek a belvárosi üzletek, ahol nincs gépjárműforgalom: Hal köz, Kossuth tér, Csapó utca belső része. Ez biztosíthatná a Cívis Ház Zrt. sikeresebb üzleti működését az üzleti ingatlanok piacán, és kereszt-finanszírozhatná a lakáspiaci működést.

5. A Cívis Ház Zrt. azonban nem csak, mint üzleti szereplő lehetne jelentős: komoly feladatot kaphat a város értékeinek megőrzésében. Mivel az új szerepkörében immár jóval több üzleti és lakóingatlant kezelne, kézenfekvő, hogy típustervekkel, szakmai tanácsadással támogassa a város építészeti örökségének megőrzését, például a jelenleg még talpon álló 1433 cívisházat.

Fentiek segítségével a Cívis Ház Zrt. a város élhetőségének egyik záloga lehet, fontos foglalkoztatóvá válhat változatos munkakörökben, és biztosíthatja a város kontrollját az elszálló ingatlanárak felett. Eközben városképileg javuló, rendezett és élő belvárosi környezet felvirágoztatásának lehet letéteményese – olvasható a közleményben.

A Szikra Mozgalom következő, „Lobbanáspont 2.0 – Az otthon melege” című rendezvénye az AKE Közösségi térben (Baross u. 16.) december 16-án 16:00-kor kezdődik, ahol a hazai lakhatási szakértők legjobbjai fognak beszélgetni a témáról.

Kapcsolódó:

Drágább parkolással és igazságosabb lakáshoz jutással élhetőbb lenne Debrecen. Interjú Dombi Mihállyal, a Szikra Mozgalom debreceni aktivistájával