Catl akkumulátorgyár Debrecen

“Ne csak az öltönyös tisztségviselőkkel legyenek jóban!” Rápirítottak a CATL vezetésére a debreceni civilek

Helyi hírek

A kormányzat és a polgármesteri vezetés, valamint a helyi Fidesz-frakció komoly propagandát fejtett ki az  elmúlt időszakban a tervezett CATL-akkumulátorgyár megépítése mellett, amelyben különös hangsúlyt kapott  a „szakmai érvek”, mellett a minden idők legszigorúbb hatósági kontrolljának hangsúlyozása. Biztonságos és  transzparens, működést ígérnek és ehhez kérik, elsősorban politikai alapon, pártlojalitásra alapozva a  támogatást – írja a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

Rámutatnak, ezzel szemben a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottsága (FFEB) már  többször hivatkozott állásfoglalása is rögzíti, hogy ezen üzemek a környezetükre veszélyesek és nincsenek  olyan nemzetközi, valamint hazai tapasztalatok, amelyek igazolhatnák az ezzel ellentétes állításokat. 

Most a hatóságokra való hivatkozás szenvedett csorbát a Kúria döntésével, amely új eljárásra kötelezte az  eljáró hatóságot, cáfolva minden idők legszigorúbb hatóságának kommunikációját, mivel már az első  eljárásban alapvető hibát követtek el. 

Figyelemfelhívó és sajnos a jövőre nézve sem biztató a bírói ítélet indoklásában foglaltak, mivel az érintett  közösség, jelen esetben a debreceniek tájékoztatásának elmaradását állapította meg olyan dokumentum vonatkozásában, amely a városunk környezetére is kiható kibocsátási értékeket tartalmaznak – írják.

Milyen jövő vár városunkra, hogyan lehet bizalmat teremteni, ha a CATL és az eljáró hatóság már az első  lépéseknél nem biztosítja a konzultációt, sértik az átláthatóságot? 

– kérdezi közleményében a szervezet.

Illés-Rácz Mariann és Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület)
Illés-Rácz Mariann és Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület)

Rögtön sajtótájékoztatót tartott a CATL vezetősége is, akik ahelyett, hogy elismerték volna hibájukat és  garanciákat adnának a jövőre nézve, ehelyett a biztonságos működéséről és a foglalkoztatásról beszéltek.

Felhívja a Civil Fórum Debrecen Egyesület a CATL vezetőségét, hogy a magyar bíróságok döntéseit  mindenkinek tiszteletben kell tartani és a nyilatkozataik szerinti jó partneri kapcsolatot nemcsak az „öltönyös  tisztségviselőkkel”, hanem a debreceniekkel is szükséges megteremteniük, amelyet hivatkozott nyilatkozataik nem segítenek elő. 

Sajtótájékoztatójukon elhangzottak szerint évtizedekre terveznek Debrecenben, de szeretnénk felhívni  szíves figyelmüket, hogy jelenleg városunk lakosságának többsége nem támogatja ezt a beruházást és a nem  engedélyezett népszavazások miatt, a 2024. június 9-én tartandó önkormányzati választás egyben ügydöntő  népszavazás is lesz – írja az egyesület.

Debreceni professzor: az akkumulátorgyártásnak nincs semmiféle előnye

A Civil Fórum Debrecen Egyesület felhívja a CATL vezetőségének figyelmét, hogy ammennyiben jó kapcsolatot  kíván kiépíteni a debreceniekkel, akkor a Kúria ítéletét szem előtt tartva függessze fel az építkezését, és az ítélet indoklásában megfelelően,ú adjon valós tájékoztatást egy nyílt közmeghallgatás keretében, mert ezen  lépések lennének igazán valós kezdetei egy bizalomépítésnek. 

Amennyiben a polgármesteri vezetés elzárkózna egy nyílt közmeghallgatás megszervezésétől, úgy a Civil  Fórum Debrecen Egyesület szívesen segít a CATL vezetőségének a szervezésben – közölte az egyesület.