Civaqua: megérkezett a Tisza vize Debrecenbe

Helyi hírek

A Civaqua-program első ütemének köszönhetően mostantól a Tisza vize is táplálja Debrecen természeti értékeit. A részletekről Papp László polgármester, Balázs Ákos alpolgármester és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója számoltak be 2023. november 28-án.

Történelmi jelentőségű, hogy a Civaqua-program első üteme az ma már Debrecen életének szerves részévé vált. Közös felelősségünk, hogy gyermekeinkre jobb állapotban lévő világot hagyjunk, mint amilyet mi átvettünk – jelentette ki Papp László. Mint mondta, Debrecen ma az ország egyik legnagyobb erdősültséggel rendelkező városa, de Európát tekintve is hatalmas zöld felületekkel rendelkezik, ezeknek a zöld felületeknek a hosszú távú fenntarthatósága, megóvása szempontjából pedig rendkívül nagy jelentősége van annak, amely e beruházás keretében megvalósult. 

Debrecen lokálisan és globálisan is nagyon sokat tett és tesz a jövőben a környezetünk megóvásáért, a fenntarthatóságért – mondta a polgármester. Megjegyezte, a város számos, a környezetvédelemre fókuszáló programot hajt, vagy hajtott végre az elmúlt években. – A 21. század egyik legnagyobb kihívása a zöld energia, és annak tárolása szempontjából is meghatározóak lettünk. Debrecen globálisan és lokálisan is leteszi a névjegyét az asztalra

– húzta alá. 

Hangsúlyozta, hogy a Civaqua-program első üteme lezárult, de a program tervezés szintjén máris tovább gördült annak érdekében, hogy a Nagyerdő, majd pedig az erdőspusztai, a fancsikai és a Vekeri tó vízutánpótlását is meg tudják oldani. – Az egyik legfontosabb törekvésünk, hogy a zöld programokat felerősítsük, és jóléti fejlesztésekkel tegyük még színesebbé, még közkedveltebbé ezeket a fejlesztéseket – sorolta. 

A Tisza vize egy nyomott rendszeren keresztül éri el a Tócó forrásvidékét a Keleti-főcsatornán át, amely viszonylag energiaigényes. Éppen ezért köszönettel tartozunk a kormánynak azért, hogy a júliusi kormánydöntésben egy nagyon jelentős fejlesztési forrást dedikált Debrecennek naperőművek fejlesztésére. Az Országos Vízügyi Főigazgatósággal együttműködve szeretnénk ebből a forrásból a rendszer fenntarthatósága érdekében egy olyan fejlesztést megvalósítani, amely naperőmű segítségével ennek a rendszernek az energiahatékony és fenntartható működtetését is tudja majd biztosítani

– emelte ki. 

Balázs Ákos alpolgármester arról szólt, hogy Debrecen egy olyan város, ahol a tradíciók, a hagyományok az élet nagyon sok területén jelen vannak. Ahogy mondta, Debrecen nem csupán őrváros, de a „természetvédelem őrvárosa” is. Megjegyezte, a Future of Debrecen mozgalom annak érdekében jött létre, hogy a várost zöldebbé és fenntarthatóbbá tegye, ezekben a törekvésekben pedig a Civaqua-program a zászlóshajó, amit nagyon jól fémjelez, hogy megvalósulásával egy ötven éves álom válik valóra. 

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a jövőről szólva elmondta, hogy a második ütemterv a Nagyerdő vízpótlásáért engedélyezési terv szinten kész van, a következő ütem pedig az erdőpusztai tavakig az tanulmányterv szinten elkészült.