BASF Kölyöklabor a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban

Egyetem Helyi hírek

Újabb fontos állomáshoz érkezett a BASF Hungária Kft. és az Agóra Tudományos  Élményközpont eddig is kiemelkedő együttműködése. PlasticLab – Műanyagok okosan címmel  új, a fenntarthatóság kérdéseire fókuszáló foglalkozás érhető el az 5-6. osztályos diákok  számára a BASF Kölyöklabor keretein belül Debrecenben. Az Agóra 2016 óta ad otthont – hazánkban egyedüliként – a nemzetközi nagyvállalat ismeretterjesztő programjának. 

„A környezetvédelem nem várhat, fontos számunkra, hogy Debrecen a következő  évtizedekben is egy élhető, tiszta és fenntartható város legyen – emelte ki a Polgármesteri  Kabinetiroda vezetője a PlasticLab mai sajtóbemutatóján. Dr. Kovács Ádám hozzátette: büszkék  vagyunk rá, hogy a város zöld céljainak elérésében, a debreceni fiatalok szemléletformálásában  a vállalatokat is szövetségeseink között tudhatjuk.” 

Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője és a BASF délkelet-európai  régiójának vezetője elmondta: „A fenntarthatóság és az oktatás iránti elkötelezettségünk  részeként indítjuk el az Agórával együttműködve az új Kölyöklabor programunkat. Közös célunk  a fenntartható jövő megteremtése. A BASF-nél hiszünk abban, hogy kikövezhetjük az e felé  vezető utat a diákok természettudomány iránti, különösen a kémia iránti kíváncsiságának és  érdeklődésének felkeltésével. Hangsúlyozzuk továbbá a műanyag újrahasznosításának  jelentőségét és a megfelelő hulladékgazdálkodással kapcsolatos tudatosság fontosságát.” 

A kémiát népszerűsítő első Kölyöklabort 1997-ben nyitották meg a BASF németországi  központjában, Ludwigshafenben. A program célja, az általános iskolás korosztály számára  emlékezetessé tenni az első találkozást egy laboratóriummal. A diákok biztonságos,  kifejezetten gyerekek számára berendezett környezetben, játékos foglalkozásokon,  védőfelszerelésben, szakember irányításával kísérletezhetnek.

A műhelyfoglalkozások  kíváncsiságra buzdítanak és ösztönzik a kutatói szellemet a gyerekekben, akik a  tapasztalataikon keresztül betekintést nyernek a tudományos munkamódszerekbe, és  bátorítást kapnak arra, hogy kreatívan álljanak hozzá a tudományos kérdésekhez.  Debrecenben eddig kétféle Kölyöklabor workshopon ismerkedhettek az általános iskolás  gyerekek a kémia izgalmas világával. Az új, PlasticLab – Műanyagok okosan című, a  környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseire fókuszáló edukációs programot a BASF  ludwigshafeni központja után először a délkelet-európai régióban, méghozzá Magyarországon,  a hajdú-bihari megyeszékhelyen próbálhatják ki a diákok. A foglalkozáson a résztvevők megtanulhatják, milyen sokféle műanyag létezik, miért fontos, hogy a műanyaghulladékot  típusonként szét tudjuk választani, és mi a jelentősége az újrahasznosításnak.

Kiderül az is, mit  nevezünk bioműanyagnak, és lehet-e műanyagokat növényi anyagokból előállítani. Somogyi Béla, az Agóra ügyvezetője a PlasticLab mai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „a BASF  laborprogramjainak segítségével az elmúlt 7 évben több mint 12 ezer általános iskolás diák végezhetett különleges kémiai kísérleteket a debreceni élményközpontban. Itt a Kölyöklaborral  párhuzamosan egyébként egy középiskolásoknak szóló BASF program is fut, amelybe az  elindulása óta további csaknem 8 ezer fiatal kapcsolódott be. A Chemgeneration kísérletei  segítik a diákokat annak megértésében, hogy a természettudományok miként járulhatnak  hozzá a fenntartható fejlődéshez.” 

A világ vezető vegyipari vállalatának edukációs programjain eddig 45 országában több mint 1,2  millió fiatal vett részt. 

A BASF programjaira az Agóra Tudományos Élményközpont weboldalán keresztül várják iskolai csoportok jelentkezését.