Mikepércsi anyukák tüntetés

A kormányhivatal elmarasztalta Debrecen önkormányzatát – tovább küzdenek a Mikepércsi Anyák az akkugyár ellen

Helyi hírek

Debrecen város önkormányzata Települési Környezetvédelmi Program nélkül vágott bele az erőltetett iparosításba, mely tényt a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeletet ellátó főosztálya is megállapította – tájékoztatta portálunkat a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ).

Mint írják, Debrecen vezetése úgy hozott döntéseket a környezetet terhelő, veszélyes üzemek betelepítéséről, hogy a környezetvédelmi törvény előírásait nem tartotta be, a döntések megalapozását segítő adatokkal, elemzésekkel nem rendelkezett, a szükséges egyeztetéseket nem folytatta le, a közgyűléssel nem vitatta meg és nem fogadtatta el.

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) közérdekű adatigénylés segítségével tárta fel e hiányosságokat, majd az önkormányzatok törvényes működését felügyelő kormányhivatalhoz fordult, kérve egy átfogó vizsgálat lefolytatását. A kormányhivatal válaszlevelében tájékoztatta az egyesületet a vizsgálat lefolytatásáról és annak eredményéről.

A kormányhivatal megállapította a hiányosságokat, és határidő meghatározása mellett kötelezte az önkormányzatot a Környezetvédelmi Program megalkotására.

A kormányhivatal mindezt szakmai segítségnyújtás keretében közölte az önkormányzattal, melynek következtében a mulasztásos jogszabálysértés ténye – eddig – homályban maradhatott a közgyűlés és a közvélemény előtt.

A MIAKÖ jogi véleménye szerint nem szakmai segítségnyújtást, hanem törvényességi felhívást kellett volna a kormányhivatalnak alkalmaznia, amelynek következménye, hogy a polgármesternek a törvényességi vizsgálat megállapításairól, a jogszabálysértésről, a vizsgálat eredményéről – többek között – be kell számolnia a közgyűlés előtt. Erre a szakmai segítségnyújtás keretében nincs szükség.

A kormányhivatal döntése értelmében a város vezetésének meg kell alkotnia a jelzett környezetvédelmi dokumentumot, miközben lefolytatja a környezetvédelmi törvény által megszabott egyeztetéseket. A MIAKÖ üdvözli a fejleményeket és nyitott a dokumentum megalkotásában való részvételre, amelyet a környezetvédelmi törvény is lehetővé tesz a számunkra – olvasható az egyesület közleményében.