Közlekedési csomópontok fejlesztését jelentette be Papp László

Helyi hírek

A város nyugati részének közlekedési csomópontjait érintő fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatót Papp László Debrecen polgármestere és Katona Erzsébet a városrész önkormányzati képviselője 2023. október 3-án.

Papp László polgármester elöljáróban elmondta:

„Az elmúlt hónapok tükrében nyugodtan mondhatom, hogy a város közlekedési rendszerének megújítási időszakát éljük, hiszen ez az év különösen nagy beruházásokat hozott a közlekedésfejlesztés területén.”

Papp László hozzátette, hogy a város növekedése folyamatos, éppen ezért a városvezetésnek mindig feladata lesz a város közlekedési hálózatának, közlekedési rendszerének átgondolt és tervszerű fejlesztése. 

Az egyik helyszín a Szabó Lőrinc – Csigekert utca, valamint a 33-as főút Balmazújvárosi út és Füredi út kereszteződése. Az egyik legnagyobb forgalmú útszakasza Debrecennek. 

A polgármester az előzményeket megemlítve elmondta, hogy több csomópontot érintően voltak már beavatkozások ezen az úton, de tíz évvel ezelőtt még nem létezett az északnyugati gazdasági övezet. Most már olyannyira létezik, hogy 2024-től a BMW próbaüzemével meg is kezdődik a működése. Az oda települő vállalatok további forgalmat fognak generálni a város ezen részében, ezért kezdeményezték az Építési és Közlekedési Minisztériumnál azt, hogy a környékhez kapcsolódó két nagy csomópont kialakítása és fejlesztése mindenképpen történjen meg. 

Ennek megfelelően az Építési és Közlekedési Minisztériummal együttműködve sikerült elérni azt, hogy kiírták a közbeszerzést ennek a csomópontnak a megvalósítására. Ez egy nagy léptékű beavatkozás, hiszen a csomópont kapacitása megtöbbszöröződik.

Papp László kiemelte, hogy a Csigekert utcai ágon önálló jobbra, önálló egyenes és önálló balra kanyarodó sávok lesznek, tehát az eddigi 1+1 sáv helyett összesen 4 sáv áll rendelkezésre. A 33. sz. főút mindkét ágán önálló jobbra kanyarodó sáv, kettő egyenes és egy önálló balra kanyarodó sáv épül. A mostani 2×2 sáv helyett így összesen áganként 6 sáv tudja a kapacitás bővítést szolgálni.

A polgármester elmondta, hogy emellett nagy beavatkozást hajtanak végre a Szabó Lőrinc utcában, aminek a nagyfelületű aszfaltozása folyamatban van. 

Hozzátette, hogy mivel közel a csomóponthoz lakóépületek vannak, ezért ott 200 méter hosszan szervizút épül, és 120 méter hosszan egy kerékpárút is készül, ami bekapcsolódik a kerékpárút rendszerbe. 

Papp László elmondta, hogy ezzel párhuzamosan a városrész egy másik szakaszán is zajlik fejlesztés.

A Domokos Márton út leaszfaltozása már elkészült 2019-ben, azzal a szándékkal, hogy ezt a szakaszt- a város északi elkerülőjével, a 354-es főúttal- összekötve, a Böszörményi út tehermentesítése reálisan kézzelfoghatóvá és elérhetővé váljon. A fejlesztésre szintén az Építési és Közlekedési Minisztérium az elmúlt napokban kiírta a közbeszerzési eljárást. 

A tervekhez kapcsolódóan arról beszélt a polgármester, hogy egy hídszerkezet beépítésével, külön szintű csomóponttal gazdagszik a város, amely könnyen és biztonságosan használható alternatívát jelent.

Az ütemezésről Papp László elmondta, hogy várhatóan jövő év tavaszán indulhatnak meg a kivitelezési munkálatok mindkét csomópontban. 

Katona Erzsébet, a városrész önkormányzati képviselője kiemelte, hogy úgy tekintenek erre a csomópontra, mint a városrész kapujára, és ezt a kaput megpróbálják egyre szélesebbre tárni az itt élők és az itt közlekedők számára.

Hozzátette, hogy bízva a kormány pozitív döntésében, előzetesen már elindult a Szabó Lőrinc utcának a három ütemű rehabilitációja, aminek két üteme már majdnem be is fejeződött. A hátralévő ütemben, ami a Szabó Lőrinc utca 35 és 55 szám közötti szakaszt aszfaltozása történik meg. 

Így aztán itt már teljes biztonsággal és jó ütemben fognak tudni haladni az autósok, és a kerékpárosok, ami rendkívül fontos nem csak az itt lakók, hanem az egyetemi ipari park szempontjából is. – zárta tájékoztatóját Katona Erzsébet.