“Visszavettük a gyermekkorunkat”- az első debreceni retró játékbörzén jártunk

Helyi hírek Kultúra

Gazdálkodj okosan!, matchbox, Kockás fülű nyúl és rugós foci. Többek között ezekkel is találkozhattunk az első alkalommal megrendezett retró játékbörzén a Vasutas Művelődési Házban, közismertebb nevén, a VOKE-ben.

Főszerepben a retró játékok

A tavaszi, ötödik debreceni képregénybörzéhez hasonló rendezvényen elsősorban a 70-es és 80-as évek remekei kaptak szerepet. A fémből készült játékok, kisautók és a társasjátékok iránt nagy érdeklődést tapasztalhattunk a helyszínen.

A gyűjteményeket mustrálgatva a családok apraja és nagyja is megtalálta a számítását, egyfajta időutazáson vehettünk részt. Bennem is sok kedves emlék sejlett fel egy-egy játékot látva, amikor észrevettem egy „holdautót” az egyik szervező, Bíró Zsolt asztalán kiállítva. Láthattunk igen ritka darabokat is, mint például egy 1930-as japán gyártmányú doboló figurát, a számunkra oly kedves TV Macit, Mirr-Murrt, de Rumcájsz és Mekk Elek kicsinyített mása is igen nagy tetszést aratott a jelenlévők körében.

A figurák közül különösen figyelemreméltó volt az űrhajós maci, amelynek a ruháját egyenesen az első magyar asztronauta, Farkas Bertalan szkafanderének anyagából szabták és varrták. A tulajdonos elmondta, hogy körülbelül 20 éve gyűjti a játékokat, és miután felnőttek a gyerekei, azután kezdett bele komolyabban gyűjteményének növelésébe. Itt is érvényes az, hogy minél ritkább egy játék, és minél inkább megbecsülték, annál többet ér. Ha az eredeti doboz is megvan, akkor többszörösét is érheti egy igazi fanatikus gyűjtőnek.

Matchbox-őrület

A kiállítás másik legfontosabb részét a kisautók tették ki, amelyekből többféle gyártmányt is felvonultattak a résztvevők. Ilyen volt a matchbox, amelyet a világon mindenhol ismernek, de az angol Corgi és a németországi Lüdenscheidből származó Siku modelljeit is jól ismerik a hozzáértők.

Tőlük tudtam meg, hogy utóbbinak vannak a legjobban kidolgozottak a modelljei, míg a Corgi a néhai brit királynő, II.Erzsébet kedvenc kutyafajtájáról kapta a nevét. A matchbox kisautók pedig a nevüket a gyufásdoboznyi méretükről kapták. A másik szervező, Zsibók András saját bevallása szerint már gyerekkora óta rajong a matchboxokért, és otthonában több ezer bedobozolt példány található az erre a célra készített szekrényben. Kezdetben ő is járt gyerekként a hajdani debreceni Unióba játékokért, ahol akkoriban sok szovjet és magyar fém játékot is árultak. Rajongásának miértjére annyit válaszolt, hogy ez egy szenvedély, és visszavesszük vele a gyerekkorunkat.

A ritka modellek egy részét az E-bayről vásárolta meg, és ide is elsősorban azokat a darabokat hozta el, amiből kettő volt neki. Ebből a márkából egyébként több sorozatot is készítettek is számos országba, így Ausztráliába és Japánba is. Ez utóbbi piacra szánt széria számít a legdrágábbnak is egyben. Elmondta azt is, hogy néha az eredeti dobozok többet érnek, mint maga az autó, kamion, vagy ami benne van.
Ezért aztán igazán kifizetődő lehet, ha valaki gyerekként vigyázott a játékaira. A játékmodelleken kívül puzzle is létezik ilyen témában, amely olyan ritkának számít, hogy darabjáért egy Szent Istvánt is elkérhetnek.

Zárásnak azt is megtudtam, hogy decemberben is lesz egy hasonló rendezvény csak kisautókkal, és még a határon túlról is érkeznek majd kiállítók.

– Faragó László –