Szeged, Gyálai Holt-Tisza, kármentesítés, Holt-Tisza, kotrás, iszap, markoló

Elkészült a Gyálai Holt-Tisza vízgazdálkodási fejlesztése a holtág szegedi szakaszán

Gazdaság Helyi hírek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság együttműködésében a beruházást 2,52 milliárd forint európai uniós támogatásból valósították meg. 

A Széchenyi 2020 program keretében végrehajtott munkálatok fő célja volt a jó ökológiai állapot elérése; a biodiverzitás növelése, a természetes folyásirány visszaállítása, és a holtág teljes, több mint 18 kilométeres szakaszának összekapcsolása. Emellett a megfelelő minőségű és mennyiségű vízpótlás biztosítása, valamint a holtág mentén élők egészséges életfeltételeinek a javítása érdekében történt a beavatkozás.

Megoldották a Gyálai Holt-Tisza mederrendezését, cölöpsoros partvédelmet építettek, felújították a Hattyasi szivattyútelepet, és új vízkivételi mű létesült. A Gyálai Holt-Tisza mentén új vízkormányozó műtárgyak beépítése, továbbá a meglévő műtárgyak felújítása, valamint vízminőségi monitoring-állomások fejlesztése és egy vízhozam-mérő állomás is a program része volt.

Az Ativizig közleménye szerint a Gyálai Holt-Tisza medrének rendezésével javult az érintett terület belvízvédelmi biztonsága, a holtág ökológiai állapota, és a környéken lakók életminősége is. További részletek a projekt oldalán olvashatók.

Fotók: Frank Yvette – Szegedi Nap – a képek a munkálatok közben készültek