World Cleanup Day Debrecen

World Cleanup Day: debreceni vállalatok munkatársai szedték a szemetet

Helyi hírek

A World Cleanup Day korunk egyik legnagyobb, évente megrendezett társadalmi akcióprogramja, amely a világ 191 országát egyesíti egy tisztább bolygóért. A mozgalom célja a szilárd hulladék mennyisége elleni küzdelem. Az egynapos akciót a Let’s Do It World (LDIW) globális civil szervezet koordinálja, amelynek székhelye az észtországi Tallinn. 164 országban vannak jelen, és amely szervezet akkreditált tagja az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (United Nations Environment Programme (UNEP)), valamint a Környezetvédelmi Közgyűlésének is (United Nations Environment Assembly (UNEA). 

Az első szemétszedési alkalom 2008 májusában volt Észtországban, mindösszesen 50 000 emberrel, azonban 2022-ben már a világ 191 országában több, mint 14,9 millió ember 60 000 tonna szemetet szedett össze. A következő szemétszedési világnap 2023. szeptember 16-án valósul meg. Hagyományteremtő céllal idén először Debrecen is csatlakozik a World Cleanup Day globális szemétszedési akcióhoz. A „Debrecenben kéne szedni…” elnevezésű helyi mozgalom célja, egyrészt a cégek környezeti célú társadalmi felelősségvállalásának erősítése a városban, másrészt, hogy felhívja a figyelmet az illegális szemétlerakás fennálló problémájára. A rendezvényt és a helyi összefogást az EDC Debrecen Nonprofit Kft. koordinálja Debreceni Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Nyírerdő Zrt., Haláp és Nagycsere Polgárőr Egyesület, a Debreceni Közterület Felügyelet, a Zrínyi Miklós Vadásztársaság és a Debrecen-Nagycsere-Halápi Református Missziói Egyházközség, AVE Ásványvíz Kft., valamint a Kortárs Kulturális Alapítvány támogatásával.

Az esemény helyi cégek részvételével valósult meg, így a BMW Manufacturing Hungary Kft., Decathlon United, Deutsche Telekom IT Solutions, EDC Debrecen Nonprofit Kft., EPAM Systems Kft., Szinorg Universal Zrt., Shoprenter.hu Kft., Synergy Construction Hungary Kft., Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft., Transcosmos Kft., Trans-Sped Kft. és a Vitesco Technologies elhivatott kollégái szedik közösen a szemetet. A 12 cég összesen mintegy 130 munkavállalója közel 53 km2-en tisztítja meg hulladéktól az Erdőspuszták területét, mely részvételt elismerő oklevéllel tünteti ki a városvezetés. A környezetvédelmi akció keretében 6 konténert, összesen 70 m3 hulladékkal töltenek meg a résztvevő szervezetek. 

A csatlakozó szervezetek nem csak ezen az egy napon tesznek azért, hogy egy tisztább, élhetőbb városban éljünk, de hosszú távon is elkötelezettek a környezetvédelem, a fenntarthatósági célok és a társadalmi felelősségvállalás szervezeti alapértékek közé emelésében. 

A Deutsche Telekom IT Solutions régóta nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. A céges elektromos autó- és kerékpárflotta kialakítása mellett számos zöld önkéntes programot szerveznek, kollégáik évente többször is részt vesznek a debreceni Nagyerdő megtisztításában egy-egy saját szervezésű szemétszedési akció keretében. 

A Decathlon küldetése fenntartható módon elérhetővé tenni a sportolás örömét és jótékony hatását a lehető legtöbb ember számára. A fenntarthatósági stratégiájuk részeként mérhető és nyilvános vállalásokat tesznek, melyek összhangban állnak a Párizsi Klímaegyezmény céljaival. Főbb cselekvési területeik között szerepelnek a körforgásos szolgáltatások, ecodesign termékek, megújuló energia használata, megfelelő hulladékgazdálkodás és bevonó események szervezése. „A World Cleanup Day számukra nem csak arról szól, hogy megtisztítjuk a köztereket az eldobált hulladéktól. A természetben való mozgás jelenti sokunknak az igazi kikapcsolódást, de gyakran a népszerű túraútvonalaink, kedvelt kerékpárutak, csendes horgásztavak partjai mentén elhagyott szeméthegyek rontják el az idilli összképet. Az eseményen való részvételünkkel szeretnénk ezen változtatni, illetve felhívni a figyelmet természeti értékeink megóvására.”

A Trans-Spednél a vállalati kultúra szerves részét képezi a társadalmi felelősségvállalás és a fenntartható gondolkodás. A cég mindennapi működése során is elsőrendű alapelv a fenntartható fejlődés és környezeti terhelés minimalizálása, melyet kiválóan példáz az, hogy 2021 év végén elindították ZERO szolgáltatásunkat, országszerte lehetővé téve az egyszer használatos csomagolástól mentes kiscsomagos kiszállítást. 

Vezető magyarországi generálkivitelezőként a Synergy Construction célja a fenntartható építési megoldások népszerűsítése, emellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy munkavállalóik ne csak kiváló szakemberek, de a társadalmi felelősségvállalás iránt is elkötelezett egyének legyenek Ezt támogatva igyekszik a cég minél több helyi kezdeményezéshez, mint jelen szemétszedési akcióhoz is csatlakozni.

A Shoprenter a hazai e-kereskedelem meghatározó platformjaként olyan ügyek támogatásában is elhivatott, amelyek segítik, hogy a következő generáció is egy élhető világban éljen. Ennek szellemében 3 pillére van CSR stratégiájuknak: Egészséges-, Zöld-, és Támogató Shoprenter. Ezért törődnek kollégáink és családjaik egészségével, részt vesznek környezetvédelmi akciókban, és támogatnak rászorulókat különféle kezdeményezések keretében.

A SZINORG csoport is óriási lelkesedéssel csatlakozott a globális szemétszedési akció helyi eseményéhez. A cégcsoport 2021. óta aktív közreműködője a városi fenntartható fejlődést támogató programoknak. 2022-ben környezetkímélő projektjeinek köszönhetően Fenntartható Debrecen-díjat is kaptak, hiszen minden olyan megoldásra nyitottak, amellyel – a tisztább környezet reményében – zöldebbé tehetik Debrecen városát.

A Vitesco Technologies a tiszta mobilitást szolgáló modern hajtástechnológiák vezető nemzetközi fejlesztője és gyártója. Nemcsak a termékeik szolgálják a fenntartható jövő elérését, világszerte azon dolgoznak, hogy ezt stratégiába épített értéket a példamutató kollégáinkon keresztül a külvilág számára is megmutassák. A szeptember 11-17. között szervezett Zöld Hét kampányuk éppen ezt a célt szolgálja, a kezdeményezéshez csatlakozó kollégák különböző kihívások teljesítésével demonstrálják a környezetvédelemi iránti elkötelezettségüket. A World Cleanup Day apropóján szervezett szemétszedési akció tökéletesen passzol ehhez a narratívához, és remek lehetőséget biztosít a lelkes debreceni csapat számára, hogy ezúton is hozzájáruljon a közvetlen környezetünk megóvásához.

A Thyssenkrupp számára a társadalmi fenntarthatóság a vállalati stratégia alapvető része. „Partnereinkkel együtt a jövőbe tekintünk, és döntéshozatali folyamatainkban egyaránt figyelembe vesszük az üzleti szempontokon túl az ökológiai és társadalmi szempontokat is. Fontos számunkra, hogy azt a közösséget, amelyben tevékenykedünk támogassuk, aktív szereplőként vegyünk részt az életükben. Hisszük, hogy nemcsak profitot kell hoznunk, hanem pozitív hatást is kell gyakorolnunk a környezetünkre és a közösségeinkre. Ebben a kontextusban a város hulladékgyűjtési programjában való aktív részvétel magától értetődő kötelességünk.”

A Transcosmos számára a fenntarthatóságra törekvés, mint gondolkodásmód, a céges kultúra része, éppen úgy, ahogy a társadalmi felelősségvállalás is.  Iparágukból adódóan főleg az irodai munkavégzéshez szükséges eszközök, munkahelyi környezet, zöld közlekedési eszközök használata, és a felelős hulladékgazdálkodás az, amelyben nap mint nap megnyilvánul mindez. Emellett számos formában segítik és kapcsolódnak be helyi kezdeményezésekbe, egyesületek, alapítványok, civil szervezetek munkájába kollégáinkkal, rászoruló gyermekeknek szánt tanszergyűjtéstől, állat menhelyen élő négylábúak segítésén át, egészen a környezetvédelmi akciókig, mint amilyen a “Debrecenben kéne szedni” esemény is. 

A BMW Group Gyár Debrecen önkéntes kollégái számára öröm, hogy lelkes csapatuk tagjai is hozzájárulhatnak az erdőspusztai terület szebbé tételéhez, amely sokak számára közkedvelt pihenő- és kirándulóhely. A bajor prémiumgyártó kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra a mindennapokban az egyes edukatív eseményeken, közösségi rendezvények keretein belül is. 

„Az EPAM elkötelezett a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt, és ennek jegyében az elmúlt években nemcsak részt vettünk, hanem számos saját “zöld” kezdeményezést is indítottunk. Ilyenek például a többször megszervezett faültetési akcióink, valamint a rendszeresen tartott biciklis reggelik, melyek során a közösségünk tagjait ösztönözzük az egészséges és környezetbarát életmódra. Büszkék vagyunk arra, hogy a World Cleanup Day kapcsán most más helyi cégekkel összefogva, közösen is tehetünk a környezetünk megóvása érdekében” – mondta Vinkó Bence, az EPAM Hungary ügyvezetője.

– EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ –