Rántott hús

Rekordkísérlet: 3 négyzetméteres rántott húst sütnek Debrecenben

Gasztro Helyi hírek

A Marnevall Zrt. szeptember 16-án élőben elkészíti Magyarország legnagyobb rántott húsát. A debreceni Zamat fesztivál programsorozatában szereplő rekordkísérletet a Magyar Rekordok Szövetsége is felügyeli.

Az előzetes tervek alapján, egy közel 3 négyzetméteres rántott hús készül majd, ami 150-szer nagyobb, mint egy normál méretű rántott hús. Ehhez a rendkívüli emberi teljesítményhez, több, mint 30 kg hús szükséges és a panírozáshoz is ipari tételben használnak majd fel lisztet, tojást és morzsát, hogy elkészülhessen az ország legnagyobb rántott húsa.

Eme cseppet sem hétköznapi ötlet megvalósításához egyedileg gyártott asztalokra, valamint panírozó, lisztező és tojásozó kádakra is szüksége lesz a vállalat csapatának. Ekkora méretek mellett maga a sütés is egy külön kihívás, hiszen a húsnak – akár csak az otthoni, vasárnapi húsleves mellé készülő rántott húsnak – itt is el kell merülnie az olajban. Ennek érdekében, a húst összezárható rácsok közé szorítják, amely a sütés végére olyan súlyt fog nyomni, hogy 4 embernek kell majd kiemelnie a forró olajból. Az elkészülési idő egyébként azonos a hagyományos méretű rántott hús sütési idejével, ám ehhez szükség van a kellő hőfokra, mintegy 300 liter olajra és két gyakorlott séfre is, akik elkészítik majd a hagyományos fűszerezésű, gigantikus méretű rántott húst.

A rekord kísérlettel egybekötött rántotthús-sütésre a Zamat fesztiválon kerül majd sor, szeptember 16-án, szombaton 13:30-tól. A finom falatokból a Zamat közönsége sem marad ki, hiszen a frissen elkészült, ropogós rántott húst szétosztják a résztvevők között.