Apáca fütyülőludak debreceni állatkert

Párt kaptak a debreceni állatkert apáca fütyülőlúdjai

Helyi hírek

Az augusztus 25-i Állatkertek Éjszakájára készülő Zoo Debrecen újabb gyűjteményi bővülésről adhat hírt, miután augusztus 19-én két apáca fütyülőludat fogadott a zürichi állatkertből – tájékoztatott dr. Nagy Gergely Sándor ügyvezető igazgató. Az idén márciusban kelt fiatal tojókat már el is fogadta társainak a 2021-ben érkezett két gácsér, így a négyfős csapat teljes harmóniában csodálható meg a vörös pandák kifutója melletti társasröpdében, akár a holnapi nagyrendezvény korai óráiban. Látva hogy az új jövevények már most otthonosan érzik magukat a Nagyerdő fái alatt, a Park bízik a későbbi szaporulatban is.

Apáca fütyülőludak debreceni állatkert

Az apáca-fütyülőlúd (Dendrocygna viduata) érdekes módon a szubszaharai Afrikában és Dél-Amerikában egyaránt előfordul, mivel feltehetően az ember hurcolta át magával az Atlanti-óceánon. Nevét az apácák által viselt habitushoz hasonló színezetéről és jellegzetes, füttyszerű hangjáról kapta. Trópusi madár, így nem vándorol. Hatalmas, akár több ezer egyedből álló kolóniákat alkot, amelyek a párzási időszakban párokra vagy kisebb csapatokra szakadnak. Fészkét a vízpartra, ritkábban fák üregébe rakja. A szülők felváltva kotlanak a tojásokon, és közösen nevelik a fiókákat, akik nyolchetes korukra válnak önállóvá.

Apáca fütyülőludak debreceni állatkert

Természetes populációi egyelőre stabilak és népesek, de a betegségek, a vadászat, valamint az élőhelyvesztés veszélye miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében viszonylag ritkának számít, mivel Magyarországon csak két másik intézményben találkozhatunk vele.