Papp László CATL gyár Debrecen

“Kis Kína épül Debrecenben?” 20 ezer fős munkásszálló miatt akadtak ki a civilek

Helyi hírek

A kínai akkumulátorgyárak létesítése kapcsán kizárólag arról volt szó, hogy a CATL teljes megvalósulása esetén 9000 dolgozót fog alkalmazni, és természetesen, nagyrészt magyar munkavállalókat – emlékeztet közleményében a Civil Fórum Debrecen.

Azt írják, a munkahelyteremtés az egyik fontos érv volt az akkumulátorgyár mellett, amelyről időközben kiderült, hogy nem igaz, mivel részben magyar adófizetők pénzéből, jelentős mértékben külföldi munkahelyeket teremtenek. A közegészségügyi, közbiztonsági és egyéb, az ázsiai munkavállalók beilleszkedésével kapcsolatos aggályokra semmilyen értelmes válasz nem érkezett. Ezek után ma azt ígérik, hogy csak 2-3 évig maradhatnak itt ezek a munkások,

Az egyesület szerint kezd kialakulni egy veszélyhelyzet, egyre dühösebbek a debreceniek. Nemhogy megnyugtató válaszok érkeznének, hanem engedélyeznek a Déli ipari parkban egy 20 ezer főt befogadó “munkásszálló város” megépítését. Ez város lesz a városban!

Ez az összezárt, más kultúrájú embertömeg rövid távon is gondot fog okozni mind közegészségügyi, mind közbiztonsági szempontból. Ez egy kis Kína lesz, ahol látva más városok példáját, nem fog tudni rendet tenni a magyar a hatóság. Rontani fogja a közeli városrészek biztonságát is, leértékelődnek az ingatlanok, mind a Kerekestelepen, mind a Tégláskertben, mind Szepesen.

CATL: a debreceni civileket nem győzték meg Papp László németországi élményei

A Civil Fórum álláspontja szerint a helyzet egyre aggasztóbb, mivel ez az embertömeg már Debrecen lakosságának 10 százalékát fogja adni, amely a következő évtizedekben alapvetően változtathatja meg a Kálvinista Róma jellegét. Nem tudnak a döntéshozók garanciát adni, hogy nem így lesz, hitelességüket már régen elvesztették – teszik hozzá.

A veszély itt van és a jelenkorban élő debreceni választópolgárokra hárul az a történelmi feladat, hogy megállítsuk ezt a folyamatot! Ebben a kérdésben nincs jobboldali vagy baloldali szavazó, nincs fideszes vagy DK-s, itt kizárólag a városunk jövőjéért felelősséget vállaló  lokálpatrióták állnak szemben, a kiszolgálókkal, akik politikai vagy üzleti érdekből segítik az ázsiai ipari tőke betelepülését.

– közölte a Civil Fórum, és azt ígérik, mindent meg fognak tenni, és mindenkivel összefognak annak érdekében, hogy a helyi közéletben változás történjen, és az akkumulátorgyárak ellenzői kerüljenek többségbe.

Egyben felhívják a debrecenieket is, hogy “nem elég Debrecen szeretetéről beszélni, nem lehet csendben maradni, ma tenni kell, mert a felelősségünk közös a természeti kincseink megóvásáért, városunk egészséges környezetéért és a bennünket követő generációkért”.

Friss fejlemény:

Vizsgálatot indított az Európai Bizottság a debreceni CATL-akkumulátorgyár engedélyével kapcsolatban