Debreceni közvilágítás Papp László

Folytatódik a debreceni közvilágítás korszerűsítése

Helyi hírek

Elkezdődött a város közvilágítási rendszer korszerűsítésének második üteme – jelentette be a II. ütem munkálatainak helyszínén Papp László polgármester. A városvezető visszautalt arra, hogy május 9-én indították el az energiatakarékos közvilágítási lámpatestekre történő átállást. A nátriumos, magas áramigényű közvilágítási lámpatesteket cseréljük le okos, szabályozható, olcsóbb üzemeltetésű LED lámpákra – mondta el a polgármester.

Az elszabadult energiaárak ösztönöztek minket arra, hogy a 2023-as költségvetésben hozzákezdjünk a közvilágítási rendszer rekonstrukciójához – emelte ki a városvezető. Az átalakítás három ütemet jelent majd. Most az egyharmadát cseréljük le a régi, elavult közvilágítási lámpáknak. A város 11 helyszínén 783 új lámpatestet szerelünk fel. Három helyszínen indultak el a munkálatok: a Bartók Béla úton, a Vámospércsi úton és a 35-ös számú főút Debrecen-Józsa Vállalkozók útjától Debrecen irányába – hangsúlyozta.

Debreceni közvilágítás

Debrecen közigazgatási területén mintegy 25 ezer lámpatest található. Papp László elmondta: ebben az évben közel 2 milliárd forintot fordítanak a közvilágítási rendszer korszerűsítésére. A magas energiaárak mellett ezek néhány év alatt megtérülő beruházások. A város régi, hagyományos közvilágítási rendszere évente 8 millió kWh-t fogyaszt, ez jelentős mértékben csökken majd.

A korszerűsítés költsége bruttó 223,4 millió forint. A beruházás évente 68 tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést eredményez

– jegyezte meg a városvezető.

Megújul Debrecen közvilágítási rendszere, forgalomkorlátozások lesznek a munkálatok idején

A 6.000 lámpatest cseréjének első ütemében 832 új ledes lámpatestet helyeztek el a város különböző pontjain. Elsődlegesen a nagy forgalmú utak mentén – a Böszörményi úton, a Klaipeda utcán, a Sumen utcán, a Mikepércsi úton az ötágú körforgalomig –, s többnyire lakótelepeken – a Menyhárt József téren, a Borbíró téren, a Doberdó utcai szervizúton –, valamint az Egyetem téren.

Debreceni közvilágítás

A második ütem munkálatai az Acsádi út, Veres Péter utca, Kossuth utca, Faraktár utca, Vámospércsi út, Bartók Béla út, Mester utca, Hunyadi utca, Rákóczi utca, Burgundia utca, és a 35. számú főút, 354-es számú főúttól Debrecen-Józsa Hajdúböszörmény felőli végéig zajlanak.

A város önkormányzati képviselőjeként minden olyan fejlesztés, amely a fenntarthatóság irányába mutat, üdvözlendő – mondta el Barcsa Lajos. Ez a rövid útszakasz kiváló példája annak, hogy a fenntarthatóság jegyében mennyi fejlesztést végez az önkormányzat, a közvilágítási korszerűsítés mellett nemrégiben 19 facsemetét ültettünk el a Bartók Béla úton, a védett tölgyfasor mentén.

Debreceni közvilágítás Barcsa Lajos
Barcsa Lajos

Emellett nemrégiben fejeződött be az a kerékpárúthálózat-fejlesztés, melynek keretében a Bartók Béla úti kerékpárút összekötésre került a belvárosi kerékpárút hálózattal. A közlekedés tekintetében is a fenntarthatóság irányába ható fejlesztéseket sikerült megvalósítani – hangsúlyozta Barcsa Lajos.

Néhány száz méteren belül is észrevehető a város új környezetpolitikája, az a környezetpolitika, amelyet az elkövetkező években is meg fogunk valósítani

– emelte ki.