Momentum akkumulátorgyár-ellenes demonstráció Debrecen

Nyomozást indított a rendőrség a Momentum debreceni akciója miatt

Helyi hírek

Múlt hétfőn vette blokád alá a Momentum és a TizenX Debrecenben a polgármesteri hivatal épületét. Az akció célja az volt, hogy Papp László polgármester aláírja az itt látható nyilatkozatot, mely arról szól, hogy Debrecenben ne épülhessen olyan akkumulátorgyártással foglalkozó üzem, amiről nem döntöttek a debreceniek népszavazás keretein belül.

A Fidesz debreceni frakciója szerint Papp László polgármester telefonon személyes találkozóra invitálta Mándi Lászlót, majd másnap –  miután az ellenzéki párt immár közterület-felügyelők gyűrűjében folytatta demonstrációját, közleményt adtak ki:

“A politikai véleménynyilvánítást szabadon lehet gyakorolni Debrecenben, de ez nem eredményezheti a joggal való szándékos visszaélést”

– írta a debreceni Fidesz, majd a szerintük “példátlan” eset miatt feljelentést tettek, mert – mint írták – a momentumosok “megakadályozva az ügyeiket intézni akaró debrecenieket és a munkájukat végző önkormányzati dolgozókat a bejutásban”.

A Magyar Hang értesülése szerint a feljelentés megtörtént, és elindult a nyomozás is. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a lap érdeklődésére küldött tájékoztatása szerint gyülekezési joggal visszaélés miatt indult szabálysértési eljárás a Momentum blokádja miatt. A rendőrség megfogalmazása szerint a debreceni polgármesteri hivatal Simonffy utcán található épülete előtt be nem jelentett gyűlést tartottak, ezért a szervezővel szemben indult eljárás.