Hajdúszoboszló külföldi munkások

Tényleg külföldiek vertek és erőszakoltak meg helyi lakosokat Hajdúszoboszlón? Tisztázta a polgármester

Helyi hírek

Újabb fejezetéhez érkezett a hajdúszoboszlóiak idegeit borzoló vendégmunkás-ügy. Mint emlékezhetünk, a fürdőváros lakossága nagyon nem örül a vélhetően szállodáikba (is) érkező külföldi melósoknak. A vendégmunkások többségét a Debrecenben épülő kínai CATL akkumulátorgyár foglalkoztatja majd.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere a múlt héten már kieresztette hangját az ügyben, közösségi oldalán Jónás Kálmán független képviselő Facebook-posztjára reflektálva azt írta, mindent megtesz azért, hogy Hajdúszoboszló lakossága biztonságban érezze magát.

Minden olyan intézkedést megteszünk, amely képes megakadályozni városunkban munkásszálló létesítését. Amennyiben indokolttá válik, úgy nyilvánosságra hozom azoknak az egyéneknek a nevét, akik külföldi vendégmunkásokat tartanak Hajdúszoboszlón

– ígérte Czeglédi, és odaszúrt Debrecen vezetésének is: azt írta, ő maga sem azért dolgozott város turizmusának felvirágoztatásáért közel három évtizeden keresztül, hogy most egy debreceni iparfejlesztés mellékszálaként tönkretegyék azt.

“Csekély számú” vendégmunkásra kell számítani

Czeglédi Gyula csütörtök esti Facebook-posztját azzal kezdi, hogy jelenlegi ismeretei szerint csekély számú külföldi munkással kell számolni Hajdúszoboszlón.

Korábbi Facebook-bejegyzésének törlését ismét azzal magyarázta, hogy – bár annak tartalmát továbbra is vállalja – egyesek politikai hangulatkeltésre használták azt, a kommentek moderálását pedig nem tudta megoldani.

Hajdúszoboszló polgármestere azt írja, kidolgozták azokat a lépéseket, amelyek segítségével még időben elejét tudják venni, illetve korlátozni tudjuák a hajdúszoboszlói szálláshelyek munkásszállásként történő hasznosítását. Íme a cselekvési terv:

1. Korábban már döntöttünk a munkásszálló létesítésének korlátozásáról, mely szerint csak helyi vállalkozás, helyi telephelyen, helyi gazdaságfejlesztési tevékenységéhez, a város meghatározott iparterületén lehetséges, maximum 40 fő erejéig.

2. Keressük annak a lehetőségét, hogy jogszerűen hogyan tudjuk korlátozni a meglévő szálláshelyek külföldi vendégmunkásoknak történő bérbeadását.

3. Megerősítjük a szálláshelyek ellenőrzésével kapcsolatos tevékenységünket és a beérkező jelzésekre a Polgármesteri Hivatal munkatársai azonnal reagálni fognak.

4. Hivatalos megkeresést küldtünk a Belügyminisztérium Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságának, ahonnan hivatalos információkat várunk a Hajdúszoboszlóra eddig kiadott tartózkodási engedélyekről. Ennek teljesülése esetén nem szükségesek a lakossági bejelentések és az önkormányzat nyomozati tevékenysége a nálunk tartózkodó külföldi munkavállalók felderítésére.

5. Levélben kerestük meg Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának vezetését, kezdeményezve a kialakult helyzet tisztázását a külföldi vendégmunkások hajdúszoboszlói megjelenésével kapcsolatban.

6. A közeli napokban egyeztetést kezdeményezek a városunkban működő turisztikai egyesületetek vezetőivel, megismerve az ő álláspontjukat és szándékaikat.

7. Többször egyeztettünk a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság vezetőjével a helyi közrend és közbiztonság helyzetéről, illetve kértem az ellenőrzések fokozását, valamint a közterület felügyelet és a polgárőrség bevonásával tovább kívánjuk erősíteni a közterületek és szórakozóhelyek éjszakai ellenőrzését.

Czeglédi Gyula arra kérte a város lakosságát, hogy ne dőljenek be az álhíreknek, és bízzanak benne, illetve Hajdúszoboszló vezetésében, hiszen minden lehetséges eszközzel akadályozni fogják a külföldi vendégmunkások betelepítését Hajdúszoboszlóra.

A polgármestert kitért a közösségi médiában terjed álhírekre is. Ezekkel kapcsolatban azt írta, “minden valóságot nélkülöz az a hazugságáradat, mely az utóbbi napban országosan szétterjedt a közösségi felületeken”.

Senkit sem bántalmaztak és nem erőszakoltak meg az itt lévő vendégmunkások. Akik ezt osztják, azok súlyosan vétenek Hajdúszoboszló jó híre ellen

– szögezte le Czeglédi Gyula.