Civil Fórum debreceni akkumulátorgyár

Óriási az elutasítottsága Debrecenben az akkugyáraknak, a Fidesz a BMW-t is belekeverte az ügybe

Helyi hírek

Tovább romlott Debrecenben az akkumulátorgyárak megítélése – derül ki a Civil Fórum Debrecen friss felméréséből. Míg ősszel még “csak” a megkérdezettek 73 százaléka nem akarta a gyárakat a cívisvárosba, ez a szám ma már 88 százalék.

Az egyesült 2944 embert kérdezett meg a tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban, ekkora most a CATL elutasítottsága a válaszadók körében:

A megkérdezettek több mint kétharmada egyaránt aggályosnak tartotta a környezetterhelési problémákat, és azt is, hogy külföldi munkavállalók települnének a városba. A hatóságok döntésében pedig 85 százalékuk nem bízik.

A válaszadók közel kétharmada részt venne egy, az akkumulátorgyár megépítése elleni tiltakozásban, míg egyharmaduk vagy nem tenné ezt, vagy nem tudott felelni a kérdésre.

Gondola Zsolt, az egyesület elnöke szerint szerint az újabb adatok arra utalnak, hogy tovább romlott az akkumulátorgyárak megítélése a városban, és elsöprő az eljáró hatóságok elleni bizalmatlanság.

A debreceni önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója közleményben reagált. Azt írják, “a jobboldal 25 éve a debreceniek erős felhatalmazása alapján, a város hosszútávú jövőjét meghatározó stratégiák mentén vezeti Debrecent, figyelemmel kísérik a helyiek által megfogalmazott észrevételeket, és ennek megfelelően fejlesztik a várost”.

A debreceni Fidesz szerint aki ellenzi az akkumulátorgyárak felépítését, az a BMW-gyár felépítésével sem ért egyet – hiszen az elektromos autó akkumulátor nélkül nem elképzelhető –, ez pedig “tönkretenné Debrecen gazdaságát és a város jövőjét”.