Az oktatásért tüntettek Debrecenben

Az oktatásért tüntettek Debrecenben

Helyi hírek

Az oktatásért és a státusztörvény bevezetése ellen szervezett országszerte megmozdulásokat a NoÁr, a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront.

NEM az erőszakra, NEM a státusztörvényre! A kormány olyan új törvény tervez elfogadni, amivel bosszút áll a pedagógusokon és a diákokon. Ezt nem hagyhatjuk!

– volt és marad továbbra is a tüntetés szervezőinek mottója. A debreceni eseményen több százan vettek részt, és meneteltek a Kossuth térről a Debreceni Egyetem főépülete el.

Miről szól a státusztörvény?

A státusztörvény egy olyan tervezet, ami új jogállást hozna létre a pedagógusok számára, emiatt új szabályokat is alkotna a pedagógusok munkavégzésére, munkakörülményeire, magatartására vonatkozóan. A törvényben elrejtve azonban rengeteg olyan szabály található, ami a pedagógusok, szülők és diákok megbüntetéséről szól.

Mi a baj vele?

A törvény ellenzői az alábbi pontokban foglalták össze kifogásaikat:

  • Mert a törvény teljesen felforgatná a pedagógusok, szülők és diákok életét. Ráadásul az érintett csoportok jogai is sérülnének.

  • Mert az új rendszer a polgári engedetlenségben, sztrájkban vagy egyéb szolidaritási akciókban részt vevők megbüntetéséről szól. Ez a törvény megtorlás 2022-ért.

  • Mert a státusztörvény bevezetésével nem oldódna meg a pedagógushiány, sőt több ezer pedagógus hagyná el ebben az esetben a pályát.

  • Mert a közel 100 oldalas tervezettel kapcsolatban nem került sor valós egyeztetésre. A kormány a törvénytervezet elkészítése során figyelmen kívül hagyta a pedagógusok, a szülők és a diákok kéréseit az oktatás színvonalának javításával kapcsolatban.

  • Mert csak a szabad, önálló döntésekre jogosult nevelőtestület képes a gyerekekkel a legjobb tudása és lelkiismerete szerint foglalkozni.