BMW duális képzés Debrecen

Kiválasztották az első száz debreceni középiskolást a BMW duális szakképzési programjára

Helyi hírek

Szeptemberben kezdődik a BMW Group Gyár Debrecen három éves duális szakképzési programja, amelyre három helyi technikumból száz tizedikes diákot választottak ki – jelentették az épülő gyár területén tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Barabás Botond, a gyár képzési vezetője azt mondta, nem volt könnyű kiválasztani a száz diákot, mert jóval több jól felkészült, a leendő szakmája mellett elkötelezett fiatallal találkoztak a három iskolában: a Mechwart András, a Brassai Sámuel és a Beregszászi Pál technikumban.

Tájékoztatása szerint a szeptemberben elinduló duális képzésben száz diák négy szakmában – gépjármű-mechatronikai technikus, mechatronikai technikus, elektronikai technikus, illetve informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus – kezdi meg a munkát, és a három év végeztével állást ajánlanak nekik a BMW debreceni autógyárában.

Papp László debreceni polgármester azt mondta, az a gazdaságfejlesztés, amely jelenleg a városban zajlik, Magyarország és Közép-Európa legnagyobb léptékű gazdaságfejlesztési folyamata.

“Változás, léptékváltás, haladás” – ez a három szó jellemzi leginkább Debrecent

– mondta a polgármester, aki arról is beszélt, hogy lesz elegendő szakképzett munkaerő a városba települt, illetve települő vállalkozásoknak.

Jelezte, hogy szinte valamennyi cég együttműködési megállapodást kötött vagy köt a helyi szakképzési centrummal, illetve a Debreceni Egyetemmel, ami azt is jelenti, hogy a város oktatási rendszerére támaszkodnak a vállalatok.

Papp László örömének adott hangot, hogy a BMW gyár márciusban felvette a kétszázadik alkalmazottját, és jelenleg is hetven pozícióra mintegy négyszáz pályázati lehetőség van nyitva.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja azt mondta, a városban a BMW egyfajta hívószó, lehetőség a fiataloknak, azt is üzeni, hogy Debrecenben van perspektíva a szakma hasznosulására.

Hozzátette: a DSZC, az oktatási intézmények és a BMW együttműködése már hat éve tart, amelynek egyik fontos pillére az ágazati alapoktatás összehangolása. Ezt az időszakot a közös tananyag-fejlesztés mellett az oktatók továbbképzésében való részvétel is jellemezte – mondta.

A BMW Group Gyár Debrecen duális képzésbe való bekapcsolódásával a szakképzés új korszakába léptek – fűzte hozzá a kancellár.