Papp László debreceni akkumulátorgyár

Mindenki megnyugodhat, Papp Lászlóék környezetvédelmi monitoring rendszert hoznak létre Debrecenben

Helyi hírek

A környezet megóvása érdekében tudományos hátterű, folyamatosan és hosszú távon működő környezetvédelmi monitoring rendszert hoz létre a helyi önkormányzat és a Debreceni Egyetem (DE); az erről szóló megállapodást hétfőn sajtótájékoztató keretében írta alá a város polgármestere és az egyetem rektora.

A megfigyelő rendszer debreceni központtal jön létre, és regionális kitekintéssel vizsgálja a környezeti hatásokat, kiemelten a levegőminőség, a vízminőség, a talaj és a termőföldek állapotára, a biodiverzitás fenntartására és fejlesztésére – közölték, megjegyezve, hogy a monitoring rendszer a nap 24 órájában működő automatizált adatgyűjtő, elemző és ellenőrző rendszer lesz, amelyet szakemberek alakítanak ki, működtetnek és felügyelnek.
Debrecen, az egyetem tudásbázisára építve, a nemzetközi elismertségű professzorok tudományos munkájával, innovatív megoldásokkal egy még zöldebb, még élhetőbb várossá válik a jövőben – jelezték.

Papp László, Debrecen polgármestere utalt rá, hogy a város és gazdasága erőteljesen fejlődik, miközben a környezet megóvása is fontos törekvésük.

“Tudományos alapokon álló, megbízható, stabil és közhiteles információkkal szolgáló monitoring rendszert alakítanak ki”

– mondta. Hozzátette: a létrejövő együttműködésnek a tudományos és elemző munkán kívül feladata lesz a debreceniek és a térségben élők folyamatos tájékoztatása is.

“Nem lenne érdemes kihátrálni a debreceni akkumulátorgyárból?” Gulyás úgy tudja, Debrecen vízellátása nem lesz érintett

A monitoring rendszer a felszíni és a felszín alatti vizeket, a talajt és a termőföldet, a levegőt különböző műszerekkel figyeli, amit fizikai mintavétellel is folyamatosan nyomon követnek, az adatok hitelesítését pedig akkreditált laboratórium fogja elvégezni. A monitoring rendszert a katasztrófavédelemmel, a hajdú-bihari kormányhivatal környezetvédelmi hatóságával és a Future of Debrecen mozgalommal szoros együttműködésben alakítják ki és üzemeltetik – jegyezte meg Papp László.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora a klímaváltozás kapcsán azt mondta, a biodiverzitás megbomlása az életünkre jelent közvetlen veszélyt, ezért mindent meg kell tenni a megőrzése, fenntartása érdekében. A tudomány és a gyakorlat együttműködésének ebben úttörő szerepe van – tette hozzá.

A rektor megemlítette, hogy az egyetemükön fejlett agrometeorológiai monitoring rendszerműködik, aminek a tapasztalatait fel tudják használni.
A várossal való együttműködéssel létrejövő “szisztematikus, offenzíva-szerű, tartós biodiverzitás-kutatás, monitoring rendszer” eddig még nem volt a térségben – hangoztatta Szilvássy Zoltán megjegyezve, hogy a jövőben ez “figyelt, gondozott, támogatott” terület lesz.

“Debrecen már sokszor bebizonyította, hogy a jövőjét innovatív megoldásokkal akarja kialakítani. A Debreceni Egyetem tudásbázisára építve, a nemzetközi elismertségű professzorok tudományos munkájával egy még zöldebb, még élhetőbb Debrecent fogunk kialakítani. Ebben a célkitűzésben a debreceni polgárok számíthatnak a város és az egyetem vezetésére, a város vezetése partnerként számít a debreceni polgárokra”

– hangzott el a tájékoztatón.