Debrecen, tömegközlekedés, villamos

Egy képviselő felvetette, hogy legyen ingyenes a tömegközlekedés Debrecenben

Helyi hírek

A DKV Zrt. a megugrott infláció miatt átlagosan 14,7%-os díjemelésre tett javaslatot, a tarifákat 2023. május 1-jei hatállyal emelnék meg.

A debreceni közgyűlésig jutó előterjesztés szerint az emelést a jelentősen megemelkedett energiaárak, üzemanyagárak, bérköltségek és egyéb megnövekedett költségek miatt érzik szükségesnek. Mint írják, ezek a változások különös mértékben hatottak a DKV Zrt. gazdálkodására, és ezáltal a közösségi közlekedés fenntartására.

Ennek következtében többször módosították a villamos-, trolibusz- és autóbuszmenetrendeket. A város villamosenergia-megtakarítási törekvéseivel összhangban 2023. január 14-től hétvégén (szombaton és vasárnap) a villamosok helyett mindkét vonalon villamospótló autóbuszok közlekednek.

Az infláció mértékével történő viteldíj-emelés biztosítja a szükséges fedezetet arra, hogy 2023. május 1-jétől az 1-es és 2-es jelzésű villamosvonalon teljes körűen visszaáll a villamosközlekedés, azaz szombaton és vasárnap is újra fognak közlekedni a villamosok.

Legyen ingyenes a debreceni tömegközlekedés?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

A díjemelési javaslat mellett az értékszelvények elnevezése pontosul (pl.: menetjegy helyett vonaljegy, kombinált jegy helyett napos jegy, illetve a félhavi bérlet kivezetésével a kombinált (összvonalas) bérletszelvény helyett az általános havi, negyedéves és éves bérlet fogalmának használata). Egyes értékszelvények kivezetésre kerülnek (csoportos jegy; arcképes, fél hónapra érvényes elektronikus bérlet; kiegészítő bérletszelvények), és új bérlettípus kerül bevezetésre a hóközi elektronikus bérlet (arcképes, tanuló-, nyugdíjas- és kisgyermekes hóközi bérlet).

Az előterjesztés tartalmazta a pótdíjbefizetési határidő, a pótdíjösszegek, az utólagos bérletbemutatások díjának, valamint a jegy visszaváltásának módosítására tett javaslatot is.

Vaszkó Imre debreceni DK-s önkormányzati képviselő
Vaszkó Imre debreceni DK-s önkormányzati képviselő

Vaszkó Imre DK-s önkormányzati képviselő az ülésen arra tett javaslatot, hogy a közösségi közlekedés legyen ingyenes Debrecenben. Ezt a javaslatot a közgyűlés nem támogatta, az eredeti előterjesztést fogadta el.